Hlavní obsah

Kauza Kořistka končí, státní zástupce ji odložil

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Okresní státní zástupce v Ostravě Josef Bláha v pátek rozhodl, že odloží případ údajného podplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Policejní vyšetřování Marka Dalíka a Jana Večerka je tak ukončeno.

Článek

"V těchto dnech jsem vydal rozhodnutí, tedy kauzu jsem odložil, neboť jsem neshledal podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak," řekl Bláha. "Blíže komentovat to nebudu, protože rozhodnutí není pravomocné," dodal.

Loni 30. září policie zadržela a obvinila tajemníka předsedy ODS Mirka Topolánka Marka Dalíka a lobbistu Jana Večerka z toho, že Kořistkovi při červencové schůzce nabídli deset miliónů korun a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří novou vládu.

Ostravští žalobci ale jejich stíhání 18. října zrušili, přičemž zadržení i obvinění obou mužů bylo označeno za nezákonné. Předsedkyně krajského státního zastupitelství Zlatuše Andělová, která obvinění označila za nezákonné, podle nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové neslyšela klíčové důkazy - tajné policejní odposlechy.

Kauza vzbudila velký rozruch také na politické scéně, mimo jiné proto, že mezi odposlouchávanými se ocitl i předseda ODS Topolánek.

Večerek: Od počátku jsem to čekal

"Od počátku jsem to čekal, protože k žádnému jednání, které popisoval pan Kořistka, nedošlo. Od počátku šlo o lež, výmysl a účelovou konstrukci," řekl Večerek. Dodal, že ho pouze lidsky mrzí, že celá věc se táhla sedm měsíců.

"Pevně doufám, že odpovědné orgány nyní začnou šetřit nařčení pana Kořistky, který by za to měl být trestně stíhán. V České republice by neměl nikdo o nikom lhát a vymýšlet si takovéto věci," dodal. Stejného názoru je i Marek Dalík. "Já mám z toho rozhodnotí radost. Nyní nadašel čas, aby se soudy začaly zabývat občanskoprávními žalobami, které jsem na pana Kořistku podal já a Občanská demokratická strana," řekl Právu Dalík.

Reklama

Výběr článků

Načítám