Hlavní obsah

Kasl chce řídit pražskou buňku ANO

Právo, Karolina Brožová
Praha

Podmínka kandidáta na primátora Jana Kasla, aby hnutí ANO vyškrtlo z kandidátky jméno pražské předsedkyně hnutí Radmily Kleslové, popudila podle informací Práva řadu pražských členů. Situaci bude muset rozhodnout předsednictvo ANO v sobotu. Kasl ani jeho největší zastánkyně, ministryně Věra Jourová, se ho však nezúčastní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Kasl

Článek

„Tahám za kratší konec provazu,“ myslí si Kasl. „Ale pokud mám kandidovat na primátora, musím mít vliv na kandidátku. Jsem schopný ji dodat kvalitní,“ řekl Právu Kasl.

Pokud by uspěl, na podzim by chtěl vstoupit do hnutí a stát se místo Kleslové krajským předsedou v Praze. „Není možné, aby mě někdo zezadu okopával,“ vysvětlil.

Kleslová svou práci beztak podle jeho mínění dělá špatně – například zaspala v přípravě na komunální volby. „Paní Kleslová nebyla schopná tři měsíce připravovat volby. V tomto směru bohužel ANO ztrácí čas,“ řekl Právu Kasl.

Původní dohoda zněla, že Kasl povede kandidátku do zastupitelstva hlavního města a Kleslová se pokusí uspět ve volbách na radnici Prahy 10. Jenže nyní uvažuje o tom, že se umístí na kandidátku do pražského magistrátu. „Za mými zády řeší věci, které nemohu ovlivnit,“ postěžoval si Právu Kasl.

Kleslová je bezva, tvrdí v Praze

Některým členům hnutí ANO se Kaslovy plány nezamlouvají. „Já se zastávám paní doktorky. Je to podle mého soudu bezvadná žena. Nemám proti ní nic. Nevím, jaký má pan Kasl důvod, nevím, co ho vede k takovým řečem,“ řekl Právu předseda oblastní organizace ANO na Praze 10 Jaroslav Štěpánek.

Pokud mám kandidovat na primátora, musím mít vliv na kandidátku
Jan Kasl

Další pražští členové hnutí ANO, kteří si nepřáli být jmenováni, Kasla kritizují, že coby případný primátor plánuje koalici s TOP 09. Po Praze se navíc šeptá, že je jejím „agentem“.

„Křídlo pana primátora Hudečka v TOP 09 je přijatelný koaliční partner, pokud ANO nebude mít 51 procent, což asi nebude. TOP 09 je nejsilnější subjekt, Praha je ,schwarzenberská‘,“ řekl Právu Kasl.

„Pan Hudeček dělá občas vylomeniny, chová se možná občas frackovitě, ale po mém odchodu je to první primátor, co chce v Praze něco dělat. A to oceňuji,“ dodal.

Obvinění, že je agentem TOP 09, však Kasl odmítá. Koalici si prý umí představit i s ČSSD a ODS, pokud by představila nové tváře.

Kleslovou situace mrzí. „Nebudu se k chování architekta Kasla vyjadřovat. Připadá mi to od něj nedůstojné. Neustále něco vzkazuje přes média, ale s pražskou ANO nekomunikuje,“ řekla Právu.

Kaslův plán nahradit ji ve vedení buňky neznepokojil. „Nevím, jak by to chtěl udělat. Fungují u nás určité demokratické principy,“ dodala.

Rozhodne předsednictvo

Jestli bude, nebo nebude Kasl kandidovat za hnutí ANO na primátora, rozhodne předsednictvo hnutí o víkendu.

Nejistá budoucnost rmoutí ministryni Jourovou, která podle informací Práva Kasla jako kandidáta na primátora předsedovi Andreji Babišovi doporučila. „Je mi to líto. Já jsem v zahraničí, takže tam nebudu, ale doufám, že se nějak domluvíme, protože pan Kasl by byl dobrý primátor, vyhráli bychom volby,“ řekla Právu Jourová.

„Věřím tomu, že když si lidé sednou ke stolu a řeknou si, zda mají nebo nemají společné cíle, je jediná cesta, jak dojít ke kompromisu. Ale já tam nebudu a neovlivním to,“ dodala.

Co přesně za sporem mezi Kleslovou a Kaslem stojí, nikdo z nich nevysvětlil. Kasl tvrdí, že Kleslová je na Praze 10 napojená na pražského kmotra Tomáše Hrdličku (ODS). „To je naprostý nesmysl. To tvrzení nemá jediné opodstatnění. S panem Hrdličkou jsem si nikdy netelefonovala, nikdy jsem se s ním neslyšela. Je to takový nesmysl, asi jako že jsem černoška,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

ANO v Praze povede Kasl, potvrdil Babiš

Někdejší primátor za ODS Jan Kasl povede v podzimních komunálních volbách v Praze ANO. V neděli si to potvrdil s lídrem hnutí a ministrem financí Andrejem...

Kasl znovu hrozí odchodem z kandidátky ANO

Babišovo hnutí ANO podle informací Práva zvažuje, že vymění kandidáta na pražského primátora Jana Kasla. Ten totiž znovu pohrozil, že sbalí kufry. Přitom ještě...

Výběr článků

Načítám