Hlavní obsah

Karvinou ovládne ČSSD s komunisty, ANO se soc. dem. odmítlo spolupráci

– Karviná • Aktualizováno
Právo, hon

Na radnici v Karviné bude v příštích čtyřech letech vládnout koalice ČSSD a KSČM. Ve 41členném zastupitelstvu budou mít dohromady 26 křesel, z toho bude osm komunistů. O koalici se rozhodlo ve čtvrtek večer. Druhé hnutí ANO se třinácti mandáty skončí v opozici.

Článek

O stvrzení spolupráce informovali ve čtvrtek večer zástupci obou koaličních stran. „Máme z 85, možná z 90 procent stejné programy a stejné priority,“ řekl lídr KSČM Karel Wiewiórka.

Na dotaz, proč v Karviné nedošlo k dohodě ČSSD a ANO, řekl lídr vítězné strany a dosavadní primátor Tomáš Hanzel, že to bylo ze dvou důvodů. „ANO nemá volební program a kromě toho lídr této strany řekl, že nechce tančit s ČSSD. Takže když nechce on, nebudeme s nimi tančit ani my,“ řekl Hanzel.

Hanzel bude pravděpodobně primátorem i následující čtyři roky, neboť KSČM o křeslo primátora neusiluje.

ANO: Nepřekonatelný problém

Antonín Barák z místní ANO potvrdil, že s ČSSD nechtěl do koalice. Má problém s některými lidmi zvolenými do zastupitelstva za tuto stranu. „Už jsem několikrát říkal, že morální kredit našich radních je velmi špatný. Z jejich strany tady bylo tolik kauz a tolik lží, že je to pro nás nepřekonatelný problém,“ řekl.

Jako jeden z příkladů řekl, že ČSSD v programovém prohlášení z roku 2010 slibovala, že nepustí OKD na pravý břeh Olše. „A přesně to se stalo, občané to vědí. Těch kauz ale bylo daleko více. Navíc mi jako člověku, který vyučuje společenské chování, opravdu vadí nevhodné vystupování těch lidí na zastupitelstvech. S lidmi, kteří se neumí chovat, by se nám nevládlo dobře,“ řekl s tím, že ANO je v Karviné připraveno přijmout roli opozice.

Tomáš Hanzel

  • Narozen: 10. prosince 1975 v Karviné
  • Současné funkce: primátor Karviné (od 2006), člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, člen rady Moravskoslezského kraje (od 2008)
  • Vzdělání: absolvent Střední elektrotechnické školy v Ostravě
  • Kariéra: elektrotechnik ve firmě Jakl Karviná, obchodní ředitel společnosti IGC; během let 1998 až 2002 působil jako člen zastupitelstva města, v roce 2002 se stal náměstkem primátora
  • Členství a funkce v politických stranách: člen ČSSD od roku 1998, je člen krajského vedení ČSSD (ČTK)

Dohoda levice ho roztrpčila: "Je to pro mě zklamání i pro naše hnutí. Věnovali jsme spoustu práce tomu, abychom přesvědčili voliče, že chceme jít spravedlivou a férovou cestou. Nabídli jsme jim (KSČM) maximum, tedy primátora, dva náměstky a pět míst v radě. KSČM přesto šla do koalice s lidmi, kteří je podvedli, když před osmi lety KSČM vyhrála volby a ČSSD šla do koalice s ODS," řekl Barák ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám