Hlavní obsah

Karlova Studánka při organizaci voleb chybovala. Hlasování ale podle soudu platí

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek rozhodl, že obecní úřad v Karlově Studánce minimálně jednou porušil zákon, když krátce před komunálními volbami škrtal voliče z voličského seznamu kvůli tomu, že jsou zde účelově hlášeni pouze kvůli snaze o ovlivnění voleb ve prospěch kandidátky, v jejímž čele stál bývalý agent StB Ludvík Zifčák. Volby v obci se ale opakovat nemusí, protože se tak prokazatelně stalo jen u jediného voliče, ostatní se u soudu nebránili. Na výsledky voleb tudíž pochybení radnice nemělo vliv.

Foto: Aleš Honus, Právo

Ludvík Zifčák před čtvrtečním jednáním Krajského soudu v Ostravě

Článek

O tom, že starostka obce neoprávněně zasáhla do seznamu voličů, soud rozhodl na podnět jednoho z 26 vyškrtnutých občanů. Mladý muž u soudu argumentoval tím, že v obci bydlí, pracuje a občas pořádá i kulturní akce v Zifčákově hotelu Džbán. Dokonce v obci před několika lety požádal o přidělení obecního bytu.

Druhým bodem soudního jednání byla žaloba na neplatnost celých voleb, kterou podalo místní Hnutí sociálně slabých. Tedy kandidátka, za níž stojí Ludvík Zifčák, který se už poněkolikáté snaží získat v obci vliv. Soud však žalobu zamítl.

K Ústavnímu soudu půjde znovu

„Ke zrušení voleb by mohla vést volební vada a zároveň vliv této volební vady na rozložení mandátů v zastupitelstvu. Nic takového se ale nestalo, takže návrh Hnutí sociálně slabých byl zamítnut jako nedůvodný,“ konstatoval soudce.

V obci, která má něco málo přes 200 obyvatel, se tak nemusí opakovat situace z roku 2010, kdy se do hotelu Džbán, těsně před komunálními volbami, přihlásilo 34 lidí. Přihlašovat je měl sám Zifčák, ten to ale popíral. Stížnost na výsledky voleb tehdy posoudil Ústavní soud, který nařídil volby zopakovat.

Ludvík Zifčák se chce na Ústavní soud obrátit i nyní. „Počkáme si, až obdržíme písemné odůvodnění soudu, ale už teď můžu říci, že k Ústavnímu soudu určitě půjdeme,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám