Hlavní obsah

Kardinál Vlk se pustil do Zemana a vyzval k bojkotu oslav na Hradě

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardinál Miloslav Vlk se připojil ke kritikům prezidenta Miloše Zemana, který se rozhodl neudělit státní vyznamenání Jiřímu Bradymu. Vlk, který byl podle svého vyjádření o vývoji případu po celou dobu informován ze strany ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), vyzval k neúčasti na předávání státních vyznamenání 28. října na Pražském hradě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Vlk

Článek

Vlk v textu nazvaném Umění myslet přiznal, že se původně hodlal rovněž zúčastnit setkání s tibetským duchovním dalajlamou. S ním se mimo jiné setkal i Herman, přičemž jeho účast měla být důvodem pro to, aby Hrad vyškrtl Bradyho ze seznamu oceněných.

„Když potom celá záležitost vyhřezla různými lživými prohlášeními ze strany Hradu, a já jsem byl dobře informován o jejím průběhu, musím se rozhodně postavit na stranu těch, kdo odsuzují takovéto kšeftaření s významnými symboly naší státnosti a snižování prezidentského úřadu,” uvedl kardinál a připomněl, že prezident Zeman byl již zapojen do vícero kauz.

„Tato je však, myslím, velmi flagrantní, a proto si zaslouží protest zdravě uvažujících občanů neúčastí na udělování státních vyznamenání, pakliže se s nimi takto kšeftuje,” vyzval Vlk, který zároveň očekává, že přijdou i další kauzy.

Vyslovil zároveň naději, že tyto „vybudí národ k pochopení, že podobné jednání snižuje v celém světě pověst našeho národa, kterou mnohé osobnosti v minulosti budovaly, a že napříště bude nutné kvalitněji vybírat kandidáty na tento nejvyšší post v naší společnosti”.

Související téma:

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloslav Vlk

K bojkotu slavnostního ceremoniálu se již přihlásila řada politiků i rektorů veřejných vysokých škol.

Reklama

Související témata:

Související články

Někteří půjdou na Hrad, jiní na náměstí

Politici se kvůli kauze vyznamenání pro Jiřího Bradyho rozdělili na tři skupiny. Jedni se nadále chystají na oslavu státního svátku na Hrad. Druzí se rozhodli...

Výběr článků

Načítám