Hlavní obsah

Kardinál Duka doufá, že bude mít od církevních restitucí konečně pokoj

Novinky, jov

Majetkové narovnání s církvemi, které v noci na čtvrtek posvětila Sněmovna, dává podle kardinála Dominika Duky jasný základ k dobrým vztahům mezi církvemi a státem. Kardinál zároveň vyjádřil naději, že bude mít od otázky církevních restitucí po více než 20 letech konečně pokoj.

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Duka

Článek

„Přijatý zákon dává jasný základ k dobrým vztahům mezi církvemi a státem. Vždy jsem zdůrazňoval kooperační model, tedy vzájemnou spolupráci, která už v mnoha směrech existuje - nemocnice, školy, armáda, policie - a teď bude moci být posílena,“ uvedl ve čtvrtek Duka na svém Facebooku.

Kardinál je rád, že byl podle něj složitě vyjednaný kompromis nakonec schválen. A se smajlíkem doplnil, že už snad bude mít od církevních restitucí klid. „Jsem tedy rád, že byl složitě vyjednaný kompromis nakonec schválen a zároveň chovám naději, že tentokrát už budu mít od otázky tzv. církevních restitucí po více než 20 letech konečně pokoj :)“ napsal Duka.

Sněmovna v noci na čtvrtek přehlasovala Senát a církevní restituce schválila. Pro bylo 102 poslanců vládní koalice. ČSSD a KSČM chvíli před tím oznámily odchod z jednacího sálu a poslanci těchto stran stáhli všechny přihlášené diskusní příspěvky. [celá zpráva]

Co si církev nárokuje

Interaktivní mapa ukazuje, jakou výměru pozemků si církev v jednotlivých katastrech nárokuje.

Naleznete ji na www.cirkevrestituce.cz

Majetkové narovnání s církvemi má nyní v rukou prezident Václav Klaus, který před časem požadoval záruku, že nebude prolomena restituční hranice 25. února 1948.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám