Hlavní obsah

Kandidáti se před dalším duelem nepřipravovali, Zeman chce použít Benešovy dekrety

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentští kandidáti Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman se na sebe vzájemně před duelem vysílaným televizí Prima Family nepřipravovali. Zeman ale jasně dal najevo, čím chce proti svému soupeři vystoupit. Jako zbraň si vzal tzv. Benešovy dekrety.

Příjezd kandidátů k debatě na Prima FamilyVideo: Novinky

 
Článek

„Vůbec ne,“ řekl Schwarzenberg na dotaz Novinek, zda se na Zemana připravoval. Prezidentského kandidáta při příchodu do RockOpery v pražských Holešovicích, odkud se duel vysílá, vítali potleskem jeho příznivci.

Zeman na stejnou otázku odpověděl stejně, také se na svého soka nepřipravoval. Odůvodnil to tím, že Schwarzenberg má konzistentní názory a hned zmínil soupeřův kritický postoj k československému prezidentovi Edvardu Benešovi a jeho dekretům z roku 1945, na základě kterých byli odsunuti sudetští Němci.

I Zemana přišli podpořit fanoušci. Rozdávali si trička s nápisem „Zeman na Hrad“ a odznaky. Ty ostatně měli na klopách i Schwarzenbergovi příznivci, mezi které se zařadil Ladislav Špaček, který byl tiskovým mluvčím Václava Havla nebo bratr zesnulé hlavy státu Ivan Havel.

"Benešovy dekrety neplatí"

Téma Benešových dekretů otevřeli kandidáti ve čtvrteční debatě v České televizi. Karel Schwarzenberg řekl, že dekrety neplatí, protože přijetí Listiny základních práv a svobod do ústavy jejich platnost zrušilo.

Miloš Zeman s tím nesouhlasil. „Tyto zákony stále zůstávají nedílnou součástí českého právního prostředí,“ uvedl.

Právě kontroverzního rivalova výroku chce Zeman využít v páteční debatě.

Schwarzenberg své výroky během dne doplnil. Ve zkratce jimi chtěl říct, že jsou již překonány. "Musel jsem z důvodů časové tísně použít zkratku, která může vést k pochybnostem o mém postoji v této otázce. Uvedl jsem, že Benešovy dekrety není potřeba rušit, protože zanikly díky přijetí Listiny základních práv a svobod. Chtěl jsem vyjádřit, že Benešovy dekrety jsou dnes už překonány, že jsou právně vyhaslé," uvedl Schwarzenberg v tiskovém prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám