Hlavní obsah

Kandidáti by se po zvolení stěhovali, Dienstbier chce zůstat v bytovce na Vinohradech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na otázku, kde by po případném zvolení bydleli, prezidentští kandidáti většinou připouštějí, že by se museli kvůli výkonu funkce hlavy státu stěhovat a využili by tradičních prostor v areálu Pražského hradu. Jednoznačně odmítavý postoj k pobývání na Hradě zaujal kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, který tvrdí, že chce zůstat ve svém vinohradském bytě.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Zůstal by na pražských Vinohradech, kde bydlí doposud," sdělil Dienstbierův tým s tím, že kandidát ČSSD a její místopředseda by byl "civilním" prezidentem a na Hrad by se nestěhoval.

Šéfka mimoparlamentní Suverenity Jana Bobošíková by též raději zůstala bydlet doma, blízko hradní kanceláře by chtěla mít možnost přespat.

"Domnívám se, že prezident má služební byt. Nevidím důvod, proč bych tento byt nevyužíval," odpověděl bez konkrétních detailů někdejší premiér Miloš Zeman na otázku, zda by pobýval na Pražském hradě, v Lumbeho vile, tedy v prezidentské rezidenci, kde nyní bydlí dosluhující prezident Václav Klaus, nebo zda by dal přednost dosavadnímu či jinému bydlišti.

"Asi bych pobýval na Hradě, Lumbeho vilu ani zevnitř neznám," sdělil šéf české diplomacie a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

"Přestože mi moje bydlení maximálně vyhovuje a jsem spokojený, tak historicky a dle zvyklostí prezident patří do Lán a na Hrad. Musí být důstojným nositelem nejvyšší funkce. Nechtějme po něm, aby bydlel v paneláku a do šichty jezdil trabantem," prohlásil Tomio Okamura.

"Poradím se s manželem, ale jedno vím jistě - z naší chalupy v jižních Čechách, kde bydlím, zastávat prezidentský úřad bohužel nepůjde," uvedla europoslankyně KDU-ČSL Zuzana Roithová.

Uvažování o prezidentském bydlení považují za předčasné také bývalý premiér úřednické vlády Jan Fischer, hudebník Vladimír Franz, herečka Táňa Fischerová a místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, nominovaný ODS.

Prezident může využít i Lány, o nákupy se nestará

Jednou z prvních starostí po zvolení nového prezidenta bývá právě zajištění důstojného bydlení. Zatímco prvorepublikoví prezidenti bydleli v bytě přímo na Pražském hradě, ti komunističtí využívali takzvaný Domeček, tedy rezidenci v areálu Hradu. Václav Havel bydlel po většinu svého funkčního období ve vlastní vile v Praze 6, jeho nástupce Klaus nechal pro prezidentské bydlení přestavět Lumbeho vilu u horního Jeleního příkopu, kam se nastěhoval v roce 2005. Je záměr, aby se stala rezidencí i příštích hlav státu.

K úředním i k soukromým pobytům slouží vedle impozantního Pražského hradu také zámek v Lánech. Ve státních rezidencích se hlava státu nemusí starat ani o jídlo či nákupy, má zajištěný celý servis, včetně kuchaře a číšníků.

Anketa

Kde by měl podle vás pobývat český prezident?
Hlava státu má mít reprezentativní sídlo, u nás tradičně Pražský hrad
86,7 %
Ať zůstane ve svém domě či bytě jako běžný občan
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3475 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám