Hlavní obsah

Kandidát na prezidenta Horáček je proti zavedení trestu smrti

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník

Kandidát na prezidenta Michal Horáček v sobotu na setkání s občany v Jeseníku řekl, že je proti zavedení trestu smrti. Podle něj je větší trest strávit ve vězení zbytek života. Zároveň také uvedl, že se neobává v předvolebním období útoků bulvárních novinářů, protože již není nic, co by na něj mohli vytáhnout.

Michal Horáček o trestu smrtiVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Jistě si každý představí, kdyby mu někdo brutálně zabil dítě, že si přeje na první dobrou trest smrti. Ale já myslím, že bychom to neměli dělat. Už jenom proto, že se mnohokrát stalo, že lidi zemřeli na popravišti omylem,“ poznamenal Horáček.

Dodal přitom, že je proti zavedení trestu smrti i z jiných důvodů. „Strávit doživotí ve věznici je možná ještě větší trest,“ uvedl jeden z nich.

Jedna z věcí, proč chci kandidovat, je to, abychom zvýšili politickou kulturu.
Michal Horáček

Debata se také dotkla bulvárních novinářů, kteří na Horáčka prý nemají, co zjistit. Strach však podle něj mohou mít jeho soupeři, pokud o sobě nezveřejní vše, jako on. „Museli by dorovnat to, co jsem udělal já, že jsem dopředu zveřejnil na internetu vše ze svého života,“ prohlásil Horáček v sobotu odpoledne na setkání s občany v Zimní zahradě Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku, když odpovídal na otázku, zda se on sám neobává útoků bulvárních médií, k nimž by mohlo před volbami na Hrad dojít.

Michal Horáček o bulvárních médiíchVideo: Miloslav Hradil, Právo

Připomněl přitom, že zveřejnil ze své minulosti i současnosti vše, včetně toho, jaký má majetek. „Taky jsem tam dal tři lékařské zprávy,“ konstatoval Horáček s tím, že si tak každý může zjistit mj. například to, jak je na tom s cholesterolem, nebo jak jsou na tom jeho játra.

Jeho protikandidáti budou podle něj pod tlakem, aby učinili totéž, a pokud tak neučiní, budou mít problémy „A já se raduji, protože jedna z věcí, proč chci kandidovat, je to, abychom zvýšili politickou kulturu,“ konstatoval Horáček.

Zdůraznil přitom, že i kdyby jeho kandidatura nebyla úspěšná, „ale přispěla k tomu, aby se stalo obvyklým, že lidé (kandidující) musejí před vás předstoupit úplně otevřeně, tak nějaký smysl by to mělo a já bych se z toho těšil,“ řekl Horáček občanům a sklidil za to potlesk.

Trump ho překvapil

Jeden z dotazů na besedě se týkal i zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Horáček připustil, že jej to překvapilo, ale neodkáže říci, zda je pro ČR jeho zvolení dobře nebo špatně. „V jeho kampani pro mě bylo mnoho nečitelných míst. Mnohokrát si protiřečil a nedokáži proto říci, jakou politiku bude prosazovat,“ odpověděl Horáček.

V průběhu hodinu trvající besedy Horáček nijak přímo nekritizoval prezidenta Miloše Zemana. I na Hrad však došlo, když zazněl dotaz, zda by zrušil bezpečnostní opatření, která tam nyní platí. „Byla by to první věc, kterou bych udělal,“ prohlásil s tím, že tzv. bezpečnostní opatření vytvářejí vzhledem ke koncentraci návštěvníků „velmi vážné bezpečnostní riziko pro naše lidi i ty, kteří jsou tak hodní, že k nám jezdí utrácet své peníze.“

Reklama

Výběr článků

Načítám