Hlavní obsah

Kandidát na prezidenta Dlouhý zaplatí brigádníkům za sebraný podpis 20 korun

Právo, tin, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý chce na sběr podpisů oslovit brigádníky. Těm, kteří jich seberou nejvíc, slíbil iPad. Za každý sebraný podpis dostane brigádník 20 korun. Dlouhý tak vydá nejméně milión, protože podpisů potřebuje 50 000.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Dlouhý při zahájení své prezidentské kampaně

Článek

„Je to způsob, jak nechat studenty přivydělat, protože sehnat dnes letní brigádu je čím dál tím složitější. Zároveň je to příležitost, jak mladé lidi motivovat k zájmu o politiku,“ řekl ve středu Dlouhý.

Brigádníci budou muset podepsat čestné prohlášení, že podpisy sbírali poctivě. Budou se navíc kontrolovat, zda jsou čitelné, úplně a namátkově se také bude kontrolovat jejich pravost.

Zájemci o přivýdělek se budou moci registrovat na internetu. Každý z nich si vytvoří uživatelský profil a rozhraní, ve kterém bude průběžně informovat, kolik podpisů získal. Za každý dostane 20 korun.

Chce, aby znali jeho postoje

S dvaceti nejúspěšnějšími brigádníky se chce Dlouhý osobně setkat na „zajímavém koncertě v hudebním klubu". Pět nejlepších sběračů získá iPad.

Dlouhý zároveň zdůraznil, že chce, aby se každý brigádník seznámil a ztotožnil s jeho postoji. Nechtěl by, aby to dělali jen pro peníze.

Registrace je možná od 16 let, což podle Dlouhého může otevřít diskuzi pro snížení věkového limitu pro účast ve volbách. "Přímá volba prezidenta je vhodným impulsem pro zahájení debaty na toto téma,“ řekl kandidát.

Nechtěl specifikovat, zda toto téma bude také akcentovat v kampani.

Suverenita pobouřena

Dlouhého za finanční motivaci dobrovolníků zkritizovala Suverenita, jejíž šéfka Jana Bobošíková se také uchází o post hlavy státu. První místopředsedkyně Suverenity Jana Volfová ve středu uvedla, že je její strana Dlouhého aktivitou zděšena.

„Suverenita spoléhá při sbírání podpisů na skutečné dobrovolníky, členy a sympatizanty strany, na více než 100 petičních míst po celé republice a na osobní aktivitu Jany Bobošíkové, která vyrazí na cestu po celé zemi s Bobobusem,“ uvedla Volfová v tiskové zprávě.

„Suverenita je přesvědčena, že volba prezidenta ČR se nesmí stát ani fraškou ani kšeftem. Je-li některý kandidát schopen si za milión koupit hlasy občanů nutných k tomu, aby mohl kandidovat na prezidenta, za kolik miliónů pak bude schopen takový kandidát svůj národ zradit?“ dodala.

Anketa

Podepsali byste petici nějakému prezidentskému kandidátovi?
ano, už jsem to udělal/a
5,1 %
ano, ale zatím jsem neměl/a příležitost
24,9 %
ne
70 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14093 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Hrad má namířeno i Vladimír Dlouhý

Seznam budoucích kandidátů na prezidenta se pravděpodobně rozroste o další jméno. V nejbližších hodinách by měl vstup do boje o Hrad oficiálně oznámit ekonom...

Dlouhý odstartoval běh na Hrad

Vladimír Dlouhý ve čtvrtek dopoledne oficiálně zahájil prezidentskou kampaň. A to poněkud netradičně: během v pražské Stromovce. Zde také začal se sbíráním...

Výběr článků

Načítám