Hlavní obsah

Kampaň proti Dukovi navazuje na naši nejhorší udavačskou tradici, zastal se Klaus kardinála

Exprezident Václav Klaus se prostřednictvím svého institutu ohradil proti dopisu, který skupina „katolických progresivistů” poslala papeži Františkovi kvůli kardinálovi Dominiku Dukovi. Svatého otce žádají, aby Dukovi neprodlužoval mandát. Podle Klause je však jejich iniciativa denunciační udavačskou kampaní.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus a kardinál Dominik Duka na archivním snímku

Článek

„Institut Václava Klause není náboženskou nebo církevní institucí, ale přesto nám není jedno, co se v katolické církvi – této velmi významné součásti naší společnosti – děje,” stojí v prohlášení institutu, podle něhož dopis navazuje „na naši nejhorší udavačskou tradici”.

„Mělo být těch signatářů o jednoho méně a podobnost s 99 pragováky z roku 1968 by byla dokonalá,” připomnělo prohlášení dopis, který se stal jednou ze záminek pro tzv. bratrskou internacionální pomoc proti kontrarevolučním silám v srpnu zmiňovaného roku.

Klaus se pozastavil i nad údajným hnědnutím církve, které je Dukovu vedení přičítáno. Táže se proto, zda je oním hnědnutím odmítnutí masově organizovaného přesunu „nábožensky, kulturně a civilizačně s námi nekompatibilních lidí”.

Podle Klause se Duka zasloužil o českou katolickou církev, dokázal dojednat restituce i ukončit spory o katedrálu svatého Víta.

„Není bezvěrec, heretik ani neomarxistický sociální inženýr. Proto některým neomarxistickým a novolevičáckým jedincům tolik vadí, proto ho udávají do ciziny, proto všechna ta nenávist,” uzavřel s tím, že namísto pořádání happeningů a jiných nátlakových akcí by měli být signatáři petice otevřeni diskusi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám