Hlavní obsah

Kam vás nepustí bez oficiálního testu a kde získat potřebné dokumenty

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pondělní rozvolnění, které po měsících otevřelo restaurace či bazény a umožnilo například i provoz heren nebo kasin, s sebou přineslo i ne úplně přehledné podmínky. Kde by se měli lidé z rozhodnutí vlády prokázat oficiálním testem a kde postačí samotest a jakým dokladem by se měli prokázat ti, kteří jsou očkovaní nebo prodělali covid?

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Antigenní test na covid (ilustrační foto)

Článek

Kam je potřeba oficiální test

  • bazény, wellness centra, solné jeskyně
  • taneční kluby a diskotéky
  • herny a kasina
  • taneční studia
  • vnitřní sportoviště
  • spolkové, sportovní, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění
  • slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, oslavy a jiné veřejné nebo soukromé akce, při nichž dochází ke kumulaci osob na jednom místě
  • při návštěvě kina, divadla či koncertu, případně sportovního klání – u nich je ale možné absolvovat i preventivní antigenní test na místě

Kde postačí samotest či test ze zaměstnání

  • bary, kavárny a restaurace
  • služby, jež byly už dříve otevřené (kadeřník, manikúra apod.)

Na testování je možné rezervovat si termín na některém z odběrových míst, která jsou po celé České republice.

V červnu by podle předchozích informací ministerstva zdravotnictví měli mít lidé ze zdravotního pojištění nárok na dva PCR testy a čtyři antigenní testy. Doposud je možné absolvovat v rámci pojištění antigenní test každé tři dny.

PŘEHLEDNĚ: Co se od pondělí rozvolňuje

Ekonomika

Povinnost mít test se netýká osob, které absolvovaly očkování, případně prodělaly koronavirus v uplynulých 180 dnech. I ty však o tom potřebují potvrzení.

Certifikát o očkování získají lidé na místě, kde byli očkováni. Za bezinfekčního je považován člověk tři týdny po první dávce. Datum jednotlivých dávek je vyznačeno na kartičce.

Svrčinová: Hygiena s policií v restauracích přitvrdí. Zákazníci neměli certifikáty

Domácí

Prodělání nemoci musí potvrdit lékař. Formulář si zájemce může stáhnout z webu ministerstva zdravotnictví, potvrdit ho musí lékař, nebo podle infolinky 1221 i laboratoř, kde člověka testovali.

Prodělání nemoci potvrzené zpětně testem na protilátky stát neuznává.

Prodělali covid bez příznaků, zůstaly jim protilátky. Mají smůlu

Domácí

K aktuálnímu rozvolnění byl kabinet „přinucen” verdikty Nejvyššího správního soudu (NSS), který poukázal na neudržitelnost stavu, kdy vláda v pravidelných týdenních intervalech vydávala nařízení o plošném uzavření, která byla v rozporu se zákonem a soud je opakovaně rušil.

Vláda proto přistoupila k omezení některých služeb a sektorů co do počtu návštěvníků, ale podmínila možnost návštěvy testem z oficiálního testovacího centra.

Reklama

Výběr článků

Načítám