Hlavní obsah

Kalouska Spolu nepodpoří, ani o to nestojí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojkoalice Spolu chce do boje o Hrad nasadit společného kandidáta, který by dokázal porazit Andreje Babiše (ANO). A to bez ohledu na to, že o kandidatuře vážně uvažuje expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který to řekl v rozhovoru pro sobotní Právo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

Koalice Spolu chce postupovat stejně jako u voleb do Poslanecké sněmovny. Dokonce i protivník zůstává stejný.

Ještě nejsme v rozhovorech tak daleko, abychom mohli říci, kdo tím společným kandidátem bude
Markéta Pekarová Adamová

„Nechci v tuto chvíli spekulovat o žádném potenciálním kandidátovi. S výjimkou Andreje Babiše, jenž je pochopitelně pro naše voliče nepřijatelný. Budeme určitě chtít postavit alternativu, jež nad ním bude schopna zvítězit,“ sdělil Právu designovaný premiér a předseda ODS Petr Fiala. „Uvidíme v dalších měsících, který kandidát bude mít největší šanci,“ poznamenal.

Kalousek: Prezidentskou volbu vážně zvažuji

Domácí

Kalousek o politickou nominaci nestojí a v případě, že se do konce zimy rozhodne do boje jít, chce nasbírat 50 tisíc podpisů občanů. „V soutěži bude jistě několik kandidátů politických a několik občanských. Pokud se rozhodnu kandidovat, chtěl bych být kandidátem občanským a rozhodovat se budou voliči,“ řekl Kalousek Právu.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová počítá s tím, že Kalousek nebude kandidátem TOP 09 ani jiné strany. „Budoucí vládní koalice má ambici hledat shodu na společném kandidátovi, nicméně prozatím ještě nejsme v rozhovorech tak daleko, abychom mohli říci, kdo tím kandidátem bude,“ potvrdila.

Gazdík: Hrozí, že se v prvním kole vybijí

Zbytek budoucí vládní pětikoalice je zdrženlivější. Příliš mnoho uchazečů ze stejného politického spektra může být podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka na škodu.

Pokud Zeman nejmenuje všechny ministry, podáme kompetenční žalobu, potvrdil Jurečka

Domácí

„Osobně si myslím, že by se demokratická část spektra měla shodnout na podpoře jednoho kandidáta,“ napsal Právu. Podle něho hrozí, že se v prvním kole kandidáti s podobným elektorátem „vzájemně vybijí“.

„Myslím, že to Miroslav Kalousek velmi dobře vnímá a vždy mu bude zájem země a demokratické části voličů v boji proti populistům a extrémistům bližší než vlastní ambice,“ doplnil Gazdík.

Předseda STAN Vít Rakušan to nechtěl komentovat. Sám minulý týden nevyloučil, že by měl o funkci zájem.

Prezidentovi důvěřuje jen 35 procent lidí, nejvíce jich věří starostům

Domácí

„V tuto chvíli nemůžu vyloučit nic,“ řekl Deníku N. „Když uvidím silné kandidáty, kteří případně porazí Andreje Babiše, tlačit se do toho nebudu,“ dodal.

Prezidentské angažmá zvažuje kupříkladu i rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, generál Petr Pavel, miliardář Karel Janeček nebo právě Andrej Babiš, jemuž už příznivci sbírají potřebné podpisy.

Jak se volí prezident a co je přímá volba?

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám