Hlavní obsah

Kalousek: Za snižování prestiže politiků neseme odpovědnost všichni, i Zeman

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Když do Sněmovny v pátek přijel prezident Miloš Zeman hájit zákon o obecném referendu, politici TOP 09 opustili jednací sál. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas s tím, jak Zeman vykonává svoji funkci. Prezident na ostatní poslance apeloval s tím, že přijetím zákona se může politikům vrátit ztracená důstojnost. Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska však i Zeman nese odpovědnost za to, v jakém světle lidé politiky vidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Zeman má podle Kalouska plné právo dolní komoru navštívit a kdykoliv poslance oslovit. „Do politiky ale také někdy patří gesta a symboly. My jsme tímhle gestem chtěli symbolicky vyjádřit svůj názor na to, jak pan prezident vykonává svůj úřad prezidenta ČR,“ řekl Kalousek k tomu, že poslanci topky před příchodem prezidenta odešli ze sálu.

Zeman na plénu řekl, že politici ztratili prestiž a projednávaný ústavní zákon o všeobecném referendu by ji mohl vrátit.

„Nedomnívám se, že by přijetí tohoto zákona mohlo vrátit politikům prestiž. Na snižování prestiže politiků neseme odpovědnost všichni včetně pana prezidenta,“ komentoval projev Kalousek. Část proslovu prý sledoval v televizi. „Přepnul jsem to, když jsem slyšel o panašování,” řekl šéf TOP 09.

Babiš se Zemanem souhlasí

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že Česká republika podle něj obecné referendum nepotřebuje. „Je možné ptát se občanů na názor ve speciálních referendech,” míní. Zemanův argument, že zákon vrátí politikům prestiž, podle něj nedává žádnou logiku.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že předložený návrh zákona je rozumný a přiměřený. „Nejsme země, která se chystá přejít na švýcarský politický systém. Referendum bude sloužit jako doplňkový nástroj,” sdělil.

Zemanův projev ocenil lídr hnutí ANO Andrej Babiš. „Projev pana prezidenta se mi moc líbil a osobně souhlasím se všemi jeho návrhy a úvahami. Prestiž politiků je dlouhodobě nízká, tak tento krok by mohl trochu pomoci,” sdělil Novinkám ministr financí.

Šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) považuje projev za velmi vstřícný. Řekl, že nerozumí tomu, že TOP 09 odešla ze sálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám