Hlavní obsah

Kalousek vyzval pravicové strany, aby se spojily proti Babišovi. Nereálné, míní Bělobrádek

Právo, Novinky, zpe, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Chceme-li porazit Babišovo hnutí ve volbách, musíme se spojit, vyzval šéf TOP 09 Miroslav Kalousek středopravé a pravicové strany. Svoji ideu představil během diskuse na konferenci o budoucnosti pravicové politiky. Předseda ODS Petr Fiala, který seděl vedle, jeho myšlenku podpořil. Proti se naopak vyslovil lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Do Babišova hnutí ANO se ve svém projevu pustil Bělobrádek, Fiala i Kalousek. Podle šéfa topky jsou dvě možná východiska, jak ANO porazit.

„Jedním je odhodlání všech ideově zakotvených stran vstoupit do vlády pouze se subjekty, které splňují kritérium demokratické strany. Druhá varianta je čistší. Spočívá ve vítězství konzervativních sil ve volbách,“ nastínil Kalousek.

Toho podle něj lze dosáhnout jediným způsobem - vytvořit blok parlamentních stran, které jsou na politickém spektru od středu doprava. „Chceme-li porazit Babišovo hnutí ve volbách, musíme se spojit. Vyžádalo by si to bolestivé kompromisy, ale situace je tak vážná a času tak málo, že si tato úvaha zaslouží projednání,“ prohlásil Kalousek.

Blok těchto stran by měl podle něj v ideálním případě také navrhnout společného kandidáta na prezidenta.

Fiala pro užší spolupráci

S Kalouskovým plánem by souhlasil šéf modrých Fiala. „Jsme připraveni diskutovat o užší spolupráci a hledat cesty pro naplnění našich cílů s partnery od středu doprava,” konstatoval.

Jako úkol pravicových stran vidí udržet zemi na Západě a chránit pracovité občany. To podle něj levice ani oligarchie nedokážou.

Opačný názor má šéf lidovců Bělobrádek, který sedí s Babišem ve vládě. „Není reálné, aby tady vznikl jeden velký silný projekt. Pokud bychom o něčem takovém vůbec uvažovali, tím jediným důvodem a cílem nemůže být porazit Andreje Babiše. To myslím, že je hrozně málo,” uvedl vicepremiér.

Bělobrádek: Ani kandidát na prezidenta neprojde

Nesouhlasí ani s Kalouskovou myšlenkou na společného prezidentského kandidáta. Takový postup mu přijde kontraproduktivní.

„Když posadíme jednoho kandidáta, dvacet procent potenciálu je okamžitě pryč, protože lidi nebudou volit někoho, koho podporují černoprdelníci. Dalších 20 nebude volit někoho, koho podporuje Kalousek, a dalších 20 procent prostě ODS v životě volit nebude,” řekl doslova Bělobrádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám