Hlavní obsah

Kalousek sjel TOP 09: Nemá témata ani voliče

Zakladatel a expředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nebývale kriticky zasáhl do vlastních řad. Pozastavil se nad tím, jaká témata strana může aktuálně nabídnout potenciálním voličům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

„Položil jsem si dnes otázku běžného voliče: V čem je TOP 09 jedinečná a proč právě proto ji budu volit? V zahraniční politice to zastane Petr Fiala, na rozpočtovou odpovědnost jsme trestuhodně rezignovali, manželstvím pro všechny to nedoženeme. Odpověď neexistuje. Tedy ani voliči,“ napsal na Twitter Kalousek.

Reagoval na příspěvek, který citoval poslankyni Martinu Lisovou (TOP 09), jež jednoznačně podporuje manželství pro všechny.

Jurečka: Manželství pro všechny? Spíš projde ústavní definice svazku muže a ženy

Domácí

Kalousek pro Právo vysvětlil, že to nemyslel tak, že by strana, kterou založil, už neměla smysl.

„Jen si myslím, že téma, které by měla TOP 09 nabízet, není manželství pro všechny, protože se na něm sama neshodne. Přitom má strana priority, v nichž je naprosto jednotná,“ řekl ­Právu.

TOP 09 je součástí vládní koalice Spolu a drží dvě ministerstva (zdravotnictví a vědu), samostatně ale na preferencích ztrácí. Poslední volební model Kantar TNS jí přisoudil pouhá tři procenta.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nechtěla na Kalouskova slova reagovat.

Pekarová: Nemůžeme už žít nad poměry a nezdravě zvyšovat platy

Domácí

„Nechci přilévat oleje do ohně ve chvíli, kdy má otec zakladatel zřejmě pocit, že strana už není řízena tak, jak by si přál,“ řekla Právu. Za Kalouska se ale postavil jeho nástupce v čele strany, europoslanec a šéf pražské organizace Jiří Pospíšil. Ten Právu řekl, že má v zásadě shodný názor.

„Pokud chce TOP 09 v koalici Spolu obstát, musí mít jedinečná témata charakteristická pro TOP 09. Pokud rezignujeme na jedinečnost, pak má Kalousek pravdu a pravicový volič bude volit ODS. To ale zároveň ohrožuje Spolu,“ řekl Právu Pospíšil.

Propad preferencí

„Musíme pracovat na autentických tématech, tím pro Spolu přinášíme vlastní voliče. A pravdu má v tom, že by na tato témata měl být jednotný názor. Já manželství pro všechny podporuji, ale nemůžeme to prezentovat jako silné topácké téma, když na něm nemáme většinový názor,“ dodal Pospíšil.

Kalousek kritizuje vládu: Kupujete si voliče a zapomínáte, že inflace je jako průjem

Domácí

„Pro nás je klíčová fiskální politika, evropská politika, postoj k Maďarsku, Visegrádu, ale třeba i ochrana zvířat. Zde se lišíme od jiných stran. Volič nás ale nebude volit jen proto, že jsme TOP 09. Propad preferencí je signál, nad kterým bychom neměli mávat rukou a podceňovat ho, protože se může stát realitou,“ varoval europoslanec.

Místopředseda strany a šéf jejích poslanců Jan Jakob Právu řekl, že TOP 09 by se měla spíš soustředit na vládní spolupráci v koalici Spolu.

„Je třeba táhnout za jeden provaz a plnit náš společný program, do kterého jsme dostali spoustu našich bodů,“ řekl Jakob. Připomněl, že v otázce sňatků gayů má strana volné hlasování.

Politolog z Masarykovy univerzity Pavel Šaradín Právu řekl, že TOP 09 už dlouho do veřejného prostoru žádné nové téma nepřinesla.

Volby by vyhrálo SPOLU. Podpora STAN i kvůli kauzám klesá

Domácí

„Spíš je průběžně opouštěla, jako například přijetí eura. Sám bych si nevzpomněl na originální téma, kterým by se prezentovala. Už dlouho není hybatelem veřejného dění, dává smysl jen jako součást širšího pravicového proudu,“ řekl politolog.

Anketa

Souhlasíte s názorem Miroslava Kalouska na nynější TOP 09?
Ano
96,9 %
Ne
3,1 %
Celkem hlasovalo 12306 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám