Hlavní obsah

Kalousek s Paroubkem se o daních a rozpočtu přeli, k hádce ale bylo daleko

Novinky, jas

Debata mezi místopředsedou TOP 09 a ministrem financí Miroslavem Kalouskem a expředsedou ČSSD Jiřím Paroubkem se nesla v nebývale klidném a věcném duchu. Oba politici se na obrazovce televize Prima přeli především o tuzemském státním rozpočtu a výši daní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Paroubek se zdraví s Miroslavem Kalouskem

Článek

Kalousek i Paroubek si na úvod vyměnili komplimenty ohledně své odbornosti a v následujících minutách se přeli o míru přerozdělování, kterou ministr financí označil za zásadní problém, na němž se pravice s levicí nikdy neshodne.

"Žádná země nikdy nezbohatla na vysokých daních," konstatoval Kalousek na Paroubkovy argumenty ohledně daňové zátěže, která je v některých zemích EU ve srovnání s Českou republikou vyšší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (vlevo) s poslancem ČSSD Jiřím Paroubkem

"Progresivní daň je součástí kultury západu," oponoval Paroubek, který by na rozdíl od nynějšího ministra zdanil podniky s velkou kupní silou, což jsou podle jeho slov například banky. To Kalousek odmítl, neboť by to podle něj zdražilo úvěry a jakékoliv vyšší zdanění by bylo špatným signálem pro investory.

Oba politici se po většinu času bavili v ryze odborné rovině a do ostřejší rétoriky sklouzli až v samém závěru. Kalousek v této souvislosti poznamenal, že podobnou debatu vedli již před letošními sněmovními volbami a on nyní nedělá nic jiného než hlásal tehdy.

"Nikdo z nás nemá stoprocentní pravdu," uzavřel debatu ministr financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám