Hlavní obsah

Kalousek přirovnal EET ke koncentračnímu táboru. Pak uznal, že přestřelil

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý přirovnal elektronickou evidenci tržeb (EET) ke koncentračnímu táboru a dodal, že bude rád za každého, kdo z něj unikne. Vzápětí se však za svá slova omluvil a přiznal, že přestřelil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Samozřejmě budeme šťastní za každého, který z toho koncentračního tábora unikne. Ale především chceme zrušit ten koncentrační tábor celý,” odpověděl Kalousek na otázku, zda podpoří výjimky v EET. Zda pro zákon budou jeho poslanci hlasovat, ovšem zatím ještě neví. Podle něj totiž ani není jisté, jestli ho Babiš ve středu Poslanecké sněmovně skutečně předloží.

Později však vzal svá slova zpět. „Použil jsem ten příměr proto, abych řekl, že jsem zásadně proti něčemu a přitom každého rád podpořím, kdo chce z toho uniknout. Přitom jsem použil takto nevhodný příměr, za který jsem se vzápětí omluvil. Rozhodně jsem nechtěl mezi ty instituce dávat rovnítko,“ řekl Kalousek Novinkám.

Na tiskové konferenci podotkl, že změny, které se týkají EET, jenom jasně ukazují nepřipravenost tohoto zákona. Ministerstvo financí podle Kalouska mění podmínky sedm dní před startem, což je prý nestandardní. Viníkem je přitom podle něj vláda, která neslyšela na návrhy opozice.

Lex Babiš

TOP 09 podpoří v hlasování zákon o střetu zájmů, zvaný také lex Babiš, řekl člen ústavně-právního výboru Martin Plíšek (TOP 09). Zákon, který by členům vlády znemožnil vlastnit média či usilovat o veřejné zakázky, se bude projednávat již v úterý.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Foto: Profimedia.cz

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Strana je podle Plíška připravená podpořit lex Babiš v jakékoli verzi, tedy jak v senátní, tak v té poslanecké, protože prý mezi nimi není žádný zásadní rozdíl. Zákon je podle něj potřeba, protože pomůže současnou politiku učinit více transparentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám