Hlavní obsah

Kalousek požádá vládu o souhlas s privatizací ČSA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve středu požádá vládu, aby jako hlavní akcionář nařídila přípravu privatizace Českých aerolinií (ČSA).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Požádám vládu, abych mohl vypsat výběrové řízení na prodej ČSA," řekl Právu Kalousek.

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob informaci upřesnil. "Můžu potvrdit, že chceme vyhlásit výběrové řízení, zmapovat situaci a získat mezinárodního dlouhodobého investora do ČSA," sdělil Jakob.

Vyhlášený tendr bude už druhým pokusem státu prodat České aerolinie (ČSA). V tom prvním v roce 2009 zůstal nakonec jediným uchazečem český soukromý letecký přepravce Travel Service, který za ČSA nabídl jednu miliardu korun. Stalo se tak poté, kdy ze soutěže odstoupil favorit - Air France.

Tehdejší vláda nabídku Travel Service neakceptovala a tendr zrušila.

Tuzemské aerolinky jsou dlouhodobě ztrátové, společnost Ernst & Young na jaře firmu ocenila na 149 miliónů korun.

ČSA se v loňském roce dostaly do ztráty 241 miliónů korun před zdaněním. V roce 2010 vykázaly zisk před zdaněním 76 miliónů korun. Tržby společnosti se loni propadly o přibližně 4,6 miliardy na 16,9 miliardy korun.

Rozšiřují se lety na východ

V nynější zimní sezóně nabízejí ČSA spojení do 78 destinací ve 44 zemích. Počet letadel ve flotile ČSA se za poslední roky snížil z 50 na méně než 30, a výrazné redukce doznal i počet zaměstnanců. Zrušeny byly ztrátové linky a naopak výrazně rozšířeny lety na Východ, zejména do Ruska a dalších zemí bývalého SSSR.

V průběhu své restrukturalizace ukončily ČSA všechny aktivity, které nesouvisejí přímo s leteckou dopravou. Z Českých aerolinií se tak v současné době stala malá letecká společnost, která však překonala hrozbu bankrotu a zkonsolidovala své hospodaření. V letošním prvním pololetí se celá skupina ČSA stala součástí Českého aeroholdingu.

Reklama

Výběr článků

Načítám