Hlavní obsah

Kalousek: Okamurovy výroky o táboře v Letech jsou hanebností na úrovni zločinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf hnutí Úsvit Tomio Okamura v reakci na slova ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera o tom, že vepřín v Letech na místě někdejšího romského tábora je neúctou k obětem i přeživším, prohlásil, že tábor byl pouze pracovní. Tím si vysloužil ostrou kritiku jak Dienstbiera, tak i místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Ten jeho výroky považuje za „hanebnost na úrovni zločinu”.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek

Článek

"Zpochybňovat, relativizovat jakoukoliv genocidu je hanebnost na úrovni zločinu a je to nesmírně nebezpečné pro demokracii, je potřeba to rozhodně odmítnout," nechal se slyšet Kalousek.

"Pan Okamura oslovuje své posluchače, ty ho volili, což je smutný fakt české politiky," řekl také.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Okamura mimo jiné prohlásil, že "mýtus o romském koncentráku je podle dostupných informací lež". Šlo podle něj o pracovní tábor pro osoby, které se vyhýbaly řádné práci. "V táboře nebyl nikdo nikdy zabit - lidé umírali v důsledku staroby a chorob, které do tábora přivlekli kvůli svému předchozímu kočovnému stylu života," uvedl také s tím, že oběti v táboře rozhodně nebyly oběti jakéhokoli holocaustu. "Naopak srovnávání je neúctou ke skutečným obětem holocaustu, ať už Romů, nebo Židů, ve skutečných koncentračních táborech," dodal.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura

Dienstbier: Je to na odchod z politiky

Do Okamury se opřel i Dienstbier. "Já si myslím, že by se měl přinejmenším omluvit. Já si dokonce myslím, že to je na odchod z politiky, že ideální reakce by byla rezignovat na všechny politické funkce," řekl v pondělí novinářům Dienstbier, podle něhož Okamura v podstatě používá nacistickou rétoriku. Že by Okamura skutečně skončil, ale nečeká.

"Já myslím, že takový člověk nepatří do slušné společnosti, že je žádoucí, aby se od něj celá politická scéna distancovala," podotkl dále Dienstbier s tím, že on sám má problém s takovým člověkem sedět za jedním stolem. Právě to ho přitom v pondělí večer nejspíš čeká, když má i s Okamurou ve Sněmovně jednat o služebním zákonu. K věci se tam prý chce vyjádřit. Zároveň v pondělí ministr ocenil kritickou reakci ostatních politiků.

Šéfa Úsvitu kritizoval i Zeman

Na vyjádření Okamury v pondělí skrze svého mluvčího reagoval i prezident Miloš Zeman. Kdyby to byl pracovní tábor, tak by jeho vězni neskončili v Osvětimi, uvedl mluvčí Jiří Ovčáček.

Slova Okamury jsou v jasném rozporu s historickými fakty nejen podle politiků, ale i odborníků. Cikánský tábor Lety na Písecku otevřela nacistická protektorátní správa v srpnu 1942 jako kárný pracovní. Do května 1943 jím prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek bylo převezeno do Osvětimi, kde byla většina z nich zavražděna. Z nacistických koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté zavraždili 90 procent českých Romů.

Reklama

Výběr článků

Načítám