Hlavní obsah

Kalousek nevyloučil při výměně Drábka ani Škromacha

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K výměně ministra práce a sociálních věcí nemusí vůbec dojít. Odstupující ministr Jaromír Drábek (TOP 09), který ve středu oznámil odchod kvůli aféře svého náměstka, skončí až posledního října. A v té době může být vláda Petra Nečase (ODS) již v demisi celá.

Foto: Petr Horník, Právo

Vlevo Jaromír Drábek (TOP 09), vpravo Zdeněk Škromach (ČSSD)

Článek

26. října totiž proběhne ve Sněmovně poslední čtení zákona o DPH, s kterým vláda spojila hlasování o důvěře. Vyjednávání s šesti rebely ODS zatím příliš nepokročila, takže vláda by hlasování ustát nemusela. Toho jsou si vědomi i v TOP 09 a zatím se do hledání Drábkova nástupce příliš nehrnou.

„V této chvíli mají nominaci na nového ministra práce a sociálních věcí v rukou nejspíš poslanci Tluchoř a Šnajdr. A pokud budou postupovat tak, jak postupují, bude to zřejmě Škromach,“ řekl Právu v nadsázce první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

Tluchoř a Šnajdr jsou vůdci vzbouřenců v ODS. Kalousek ve svém bonmotu narážel na situaci, že poté, co by Nečasova vláda podala demisi, by s největší pravděpodobností proběhly předčasné volby, v kterých má nejvíc šancí ČSSD.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach byl ministrem práce a sociálních věcí ve vládě Vladimíra Špidly, nedávno ho ve stínové vládě vystřídala náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská.

Přijít může odborník i stranický kandidát

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg odjel na služební cestu do Paříže a vzkázal, že se otázkou nového ministra začne zabývat stranické předsednictvo až v úterý. Již ve středu se začalo mluvit v TOP 09 o tom, že by novým ministrem mohl být nestranický odborník na důchodovou oblast.

V případě stranického kandidáta by měla šanci i místopředsedkyně strany Helena Langšádlová, která ale usiluje o hejtmanský post ve středních Čechách, nebo bývalá místopředsedkyně TOP 09 a exnáměstkyně na ministerstvu práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám