Hlavní obsah

Kalousek nabídl vládě podporu rozpočtu výměnou za dluhovou brzdu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

TOP 09 ústy svého prvního místopředsedy Miroslava Kalouska nabídla vládě, že podpoří všechny její návrhy rozpočtu výměnou za to, že se kabinet Bohuslava Sobotky přihlásí v rámci fiskálního kompaktu ke všem jeho součástem včetně mechanismu dluhové brzdy a k závazku snižovat strukturální deficit.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

Kalousek namítá, že se vláda sice přihlásila k fiskálnímu kompaktu, vyjednala si ale výjimku, která jí umožňuje ignorovat články tři a čtyři, tedy nutnost zavedení dluhové brzdy a snižování strukturálního deficitu.

„Takový postup postrádá smysl. Je srovnatelný s přístupem Československé socialistické republiky, kdy se komunisté přihlásili v 70. letech k mezinárodní úmluvě o dodržování lidských práv,“ srovnal Kalousek současný stav.

Nabídl proto vládě, že pokud mezi prvním a druhým čtením v Poslanecké sněmovně oznámí evropským institucím, že se bude řídit všemi články smlouvy, podpoří TOP 09 všechny její návrhy rozpočtu až do konce volebního období bez dalších podmínek a bez ohledu na personální složení kabinetu.

„Pokud tak vláda učiní, může počítat nejen s podporou TOP 09 při ratifikaci fiskální smlouvy, ale i s podporou všech návrhů zákonů o státním rozpočtu, které budou s touto smlouvou v souladu. TOP 09 je ochotna tento závazek stvrdit s vládní koalicí i písemně, a tudíž je připravena o jeho textu s vládou jednat,“ řekl Kalousek.

ČSSD Kalouskovi nevěří

Upozornil také na paradoxní situaci, kdy Nečasova vláda k fiskálnímu paktu nikdy nechtěla přistoupit, ale důsledně podle něj postupovala, zatímco Sobotkova vláda k paktu přistoupila, ale podle Kalouska se jím neřídí.

Vládní poslanci Kalouskovu nabídku neberou příliš vážně. „Jsem přesvědčen, že to není vážně myšlená nabídka,“ řekl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák a uvedl, že v době, kdy byl Kalousek ministrem financí, předpokládal ve svých výhledech vyšší strukturální deficit, než s jakým počítá fiskální pakt. „Takže je zřejmé, že tento jeho návrh je pouze účelový,“ uvedl.

Podobně se k němu staví také předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Ten prý teprve čeká na oficiální nabídku a pak o ní mohou poslanci diskutovat. „Doufám, že to není další pokus o vtip,“ prohodil směrem ke Kalouskovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám