Hlavní obsah

Kalousek KSČM nepomluvil, když ji označil za zločineckou

PRAHA

Policie odložila trestní oznámení, které podal na předsedu lidovců Miroslava Kalouska současný šéf KSČM Vojtěch Filip. Ten Kalouska vinil z pomluvy a poškozování cizích práv, když šéf lidovců hovořil o komunistické straně jako o zločinecké organizaci. Podle policie se Kalousek nedopustil trestného činu.

Článek

"Trestní oznámení bylo odloženo, protože se nejednalo o trestný čin ani přestupek," řekl v pátek Novinkám mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek.

"Policie vycházela minimálně ze záznamu tiskové konference, na které měl pan Kalousek říct něco, co se nelíbili panu Filipovi, a pak z dalších poznatků. Trestní oznámení bylo podané pro podezření z trestných činů pomluvy a poškozování cizích práv," dodal Bernášek.

Předseda KSČM Vojtěch Filip je rozhodnutím policie, že šéf lidovců trestný čin nespáchal, roztrpčen. "Doručení jsem ještě nedostal, ale jakmile se tak stane, určitě stihnu podat stížnost proti takovému závěru," řekl v pátek na dotaz Práva Filip. "Minimálně je podivné, že nikdo nechtěl vidět žádné důkazy, že nechtěl s oznamovatelem ani mluvit. To se mi zdá opravdu divné," prohlásil.

Kalousek v září na tiskové konferenci varoval před sbližováním ČSSD a komunistů. "Uděláme cokoliv, co způsobí, aby nedošlo ke spojení jedné historické demokratické strany a jedné zločinecké organizace," prohlásil tehdy. Filip toto vyjádření označil za degradaci politické kultury a za porušení zákona, ústavy a Listiny základních práv a svobod.

Reklama

Výběr článků

Načítám