Hlavní obsah

Kalousek k čestnému prohlášení ODS: Kdo něco takového podepíše, je trouba

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanecký klub TOP 09 je ochoten spolupracovat s nezařazeným poslancem Jiřím Pospíšilem, který ve čtvrtek opustil ODS. Právu to v pátek potvrdil šéf klubu Miroslav Kalousek. Ten zároveň ostře zkritizoval předvolební závazek kandidátů ODS, že při odchodu ze strany odevzdají i mandát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Nezařazený poslanec nemá žádné zázemí, informace, je odsouzený k smrti,“ uvedl Kalousek v narážce na Pospíšilovo přání, že by rád s klubem TOP 09 spolupracoval, a to zejména na odborných věcech týkajících se justice.

Podle Kalouska může Pospíšil v případě zájmu chodit na jednání klubu, aniž by ho jeho členové jakkoli nutili k nějakému hlasování. „Poskytneme mu prostě logistický komfort,“ poznamenal šéf klubu s tím, že stejně by se zachovali i v případě jiných nezařazených poslanců, kteří by o to požádali.

Kdo to podepíše, je trouba
Miroslav Kalousek k závazku některých poslanců ODS vzdát se v případě odchodu ze strany mandátu

Kalousek přitom zesměšnil fakt, že poslanci ODS museli před volbami podepisovat čestné prohlášení, podle kterého složí v případě odchodu ze strany také svůj poslanecký mandát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

„Šokuje mě, že někdo někomu něco takového k podpisu nabízel,“ prohlásil. Podle něj ústava jasně hovoří o tom, že mandát mají poslanci od voličů, a nikoli od své partaje. „Požadovat po někom něco takového podepsat je mimo ústavu. A kdo to podepíše, je trouba,“ dodal Kalousek.

Takový podpis – jak poznamenal – nemá žádnou relevanci, a pokud jakákoli partaj nutí poslance takový dokument podepsat, je to spíš informace o dané straně.

„To je canc, cár papíru, stejná ubohost, jako byly směnky Věcí veřejných o sedmi miliónech,“ připomněl Kalousek podobnou praxi v minulém volebním období.

Reklama

Výběr článků

Načítám