Hlavní obsah

Pospíšil: Co mi říkali lidé z ODS, se mě dotklo

Právo, Jan Švábek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší místopředseda ODS Jiří Pospíšil ve čtvrtek oznámil, že odchází z ODS. Necítí ve straně důvěru ve svou osobu. V rozhovoru pro Právo řekl, že nebude přebíhat do jiné strany či hnutí. Ve Sněmovně nehodlá hlasovat s koalicí.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil (ODS)

Článek

Důvody svého odchodu z ODS označujete za dlouhodobé. Co bylo poslední kapkou, porážka na kongresu v Olomouci?

Kapkou nebyla ani samotná volba na kongresu, ale spíše reakce některých členů, které mi byly sdělovány individuálně, ale objevily se také na sociálních sítích. Musím říct, že se mě to lidsky dotklo. Ale jednám bez emocí a na základě rozmyslů a dlouhodobých důvodů.

Odkud jste cítil největší tlaky?

Tyto věci jsem podrobně vysvětlil panu profesorovi a předsedovi ODS Fialovi. Nechci se v tom nyní pitvat, slíbil jsem jistou mediální zdrženlivost. Známé ale je, že mám odlišný pohled na personální politiku a reformu státního zastupitelství než zbytek ODS. Domnívám se, že státní zastupitelství má být více nezávislá forma soudní moci.

Plánujete ve Sněmovně hlasovat shodně s ODS, nebo se někde vaše názory rozcházejí?

Budu shodně hlasovat s pravicovou opozicí. Předpokládám tedy, že i ve většině hlasování se budu shodovat s ODS. V žádném případě neuvažuji o podpoře vládní koalice a ani s vládní koalicí nejednám. Zůstanu opozičním poslancem a budu se držet programu, za který jsem byl do Sněmovny zvolen.

Spekuluje se, že vás lanaří Andrej Babiš do hnutí ANO.

Skutečně se z mé strany nejedná o žádné pragmatické přeběhlictví do hnutí ANO ani do jiné strany.

Ani jste si nepohrával s myšlenkou, že byste založil nový subjekt?

Hodně lidí mě k tomu vyzývalo, ale neuvažuji o tom. Chci se věnovat justičním tématům. Dostal jsem nabídku od Hany Marvanové, která bude náměstkyní na ministerstvu spravedlnosti, abych s ní bezplatně spolupracoval a byl jejím poradcem.

Pro mě je to samozřejmě čest, protože si Hany Marvanové vážím. Byl jsem asi nejdéle sloužícím ministrem spravedlnosti v posledních dvaceti letech, takže leccos o resortu a problematice vím. To je ale jediná a čistě odborná oblast, kde se chci angažovat ve vztahu k vládní koalici.

Reklama

Výběr článků

Načítám