Hlavní obsah

Dal jsi slib, že se vzdáš mandátu, vrhli se na Pospíšila. Ten ale nic nepodepsal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Plzeň

Na exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který ve čtvrtek oznámil odchod z ODS, se v pátek snesla kritika, že neplní slib, který podepsali před volbami všichni straničtí kandidáti. Ten hovoří o tom, že v případě odchodu z klubu ODS se poslanec vzdá i svého mandátu. Pospíšil měl ale podle svých slov k formulaci předvolebního závazku výhrady a nepodepsal jej.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil

Článek

"Ten dokument jsem já nepodepsal," uvedl Pospíšil. Jeho slova potvrdil plzeňský regionální manažer ODS Michal Šašek. Reagovali tak na informace serveru iHned.cz, podle něhož závazek v září loňského roku podepsali všichni poslanečtí kandidáti ODS.

Pospíšil ale prohlášení už tehdy označil za vágní, velmi abstraktní a nekvalitně napsané. Prohlášení v sobě spojilo podporu ústavní změně, podle níž by se mandátu musel vzdát vazebně stíhaný nebo do vězení odsouzený poslanec, s další podmínkou pro opuštění poslaneckého křesla.

"Vzdám se svého mandátu v případě, že skončí mé členství v poslaneckém klubu ODS," uvádí se v závěru prohlášení. Podle Pospíšila není jasné, k čemu přesně se vztahuje tato věta. "Byl bych nerad vnímán jako někdo, kdo něco podepsal a teď se k tomu chová jinak," dodal s tím, že se ještě rozmyslí, co nyní udělá.

Stanjura: Nebudu ho vyzývat k vrácení mandátu

Zástupci ODS připouštěli, že prohlášení bylo pouze morálním a právně nevymahatelným závazkem. "Je to pouze morální závazek, nic vymahatelného. Nebudu ho vyzývat k tomu, aby složil mandát," řekl Právu šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. S Pospíšilem se chce ještě sejít, aby si vyjasnili další postup. V pondělí by měla situaci řešit také regionální rada ODS v Plzeňském kraji.

Odchod z ODS oznámil Pospíšil ve čtvrtek a současně řekl, že poslanecký mandát si ponechá. Odchod zdůvodnil oboustrannou ztrátou důvěry u nemalé části členů a funkcionářů ODS. Na nedávném kongresu občanských demokratů se mu ani na čtvrtý pokus nepovedlo obhájit funkci místopředsedy strany. Pospíšil uvedl, že z ODS odešel také proto, aby strana byla jednotná a schopná úspěšně provést svou obnovu.

Reklama

Související články

Pospíšil opustil ODS

Někdejší místopředseda ODS a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil opustil stranu. Uvažoval o tom už od kongresu v polovině ledna. Jako důvod v rozhovoru...

Výběr článků

Načítám