Hlavní obsah

Kalousek chce zrušit proplácení letů poslanců do Ostravy

Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Předseda lidovců Miroslav Kalousek ve středu navrhl, jak by mohla Sněmovna ušetřit. Nelíbí se mu, že především poslanci ze severní Moravy létají bezplatně na lince Praha - Ostrava. Sněmovní úředníci mají navrhnout, jak by mohlo proplácení vnitrostátních letů skončit.

Foto: Marek Malůšek

Pavel Majkus a Pavel Hromádka v hlavních rolích.

Článek

Kalousek tak potěšil většinu přítomných členů rozpočtového výboru, s výjimkou Jaroslava Gongola a Svatomíra Recmana z KSČM. Ti stejně jako poslanci bez ohledu na stranickou příslušnost létají na trase Ostrava - Praha a zpět.

"Každý poslanec má paušální náhrady na cestovné podle vzdálenosti od místa bydliště. A jsou-li nad rámec těchto náhrad nakupovány ještě letenky, pak logicky je namístě úvaha, zda by si ty letenky neměl každý hradit sám," řekl Právu Kalousek.

Podle zákona mají poslanci a senátoři nárok na příspěvek na dopravu v závislosti na vzdálenosti bydliště. Jeho výše dosahuje od 18 600 korun do 27 900 Kč měsíčně. Kromě toho jim ale stejný zákon umožňuje bezplatně používat také vlaky, autobusy či městskou dopravu.

Ve Sněmovně používá letadlo dvacítka poslanců, v Senátu pak podle místopředsedy horní komory Přemysla Sobotky (ODS) téměř nelétají.

Gongol si naběhl

Kouzlem nechtěného vyprovokoval Kalouska k jeho návrhu právě Gongol, který se pozastavil nad tím, proč Sněmovně na příští rok mají vzrůst náklady na dopravu o sto procent. Vedoucí kanceláře Sněmovny Petr Kynštetr to zdůvodnil právě častými cestami poslanců z Ostravy a zpět.

Podle návrhu rozpočtu má Sněmovna na příští rok na leteckou dopravu 4,3 miliónu korun, zatímco pro letošek to byly dva milióny.

Drahá letenka

Zpáteční letenka Ostrava - Praha stojí 7200 korun. Právě cena letenky se nelíbí Gongolovi, který kvůli tomu chtěl zavázat rozpočtový výbor, aby se obrátil na Úřad pro hospodářskou soutěž, zda ČSA svými cenami neporušují soutěž. Do Ostravy ale jiná společnost nelétá. Výbor proto Gongolův návrh odmítl.

Právu pak poslanec řekl, že pokud nakonec ke zrušení bezplatné letecké dopravy dojde, nebude létak tak často. "Létal bych pouze v případech, kdy by to bylo nezbytné," poznamenal Gongol. Na jeho adresu v kuloáru někteří poslanci vtipkovali, že si naběhl.

Kalouskův návrh rozzlobil Karla Sehoře (ODS), který na dotaz Práva označil lidoveckého šéfa za populistu. "Jedna ministerská návštěva speciálem do Asie stojí zhruba 1,5 miliónu korun a to je stejná cena, jakou prolétá zhruba 20 poslanců a senátorů ze severní Moravy," řekl Sehoř.

Za pravdu mu dává i jeho stranický šéf, místopředseda Senátu Mirek Topolánek. Sám sice jako Ostravák letadlo nepoužívá, má k dispozici služební BMW, ale cesta letadlem je podle něj velká pomoc. "Považuji to za populistické, šetřit by se mělo jinde," řekl Právu s tím, že "Pražákům se to říká snadno."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám