Hlavní obsah

Kajnar si žalobou na ČSSD nařízl primátorskou větev

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ve funkci ostravského primátora hodlá zůstat Petr Kajnar, který společně se dvěma straníky neúspěšně napadl u pražského obvodního soudu kandidátku ČSSD v Moravskoslezském kraji pro předčasné volby. Některým stranickým kolegům se však na tomto postu kvůli jeho obviněním strany už nelíbí. Někteří navíc zvažují i návrh na Kajnarovo vyloučení ze sociální demokracie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD)

Článek

„Zůstanu, pokud mě neodvolají. Ostravě jsem věnoval kus svého života, je pro mě prioritou,“ sdělil ve středu novinářům Kajnar. To, jakou má šanci ve funkci primátora setrvat, hodnotit nechtěl.

„Bude záležet na tom, jak rozhodnou mí straničtí kolegové. Pokud mě zde nebudou chtít, tak taky dobře, jelikož už jsem v politice hodně dlouho,“ podotkl Kajnar.

K tomu, že společně se svým náměstkem Tomášem Suchardou a starostkou ostravské části Radvanice a Bartovice Šárkou Tekielovou napadli kandidátní listinu strany pro MSK, se opět odmítl vyjádřit. „Dohodl jsem se s předsedou (Bohuslavem Sobotkou pozn. red.), že se nebudu k situaci vyjadřovat,“ zdůraznil Kajnar, který je i krajským předsedou ČSSD.

Jenže na kandidátce pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny překvapivě chyběl. Kajnar se do čela kandidátky ČSSD v komunálních volbách dostal poprvé v roce 2006, poté se stal ostravským primátorem. Svůj post obhájil i v následujících volbách.

Jasněji bude koncem září

To, jestli tedy zůstane ve funkci primátora a zda obhájí i členství ve straně bude nyní záležet na jeho stranických kolezích. Předseda ostravské ČSSD Adam Rykala ve středu Právu sdělil, že ČSSD je demokratickou stranou, proto nevylučuje, že z jejich členské základny může požadavek na odchod Kajnara ze soc. dem. zaznít.

„Zaznamenal jsem totiž velké zklamání našich členů z kroků svých tří kolegů, kteří podali na ČSSD v předvolebním období žaloby,“ upozornil Rykala. Dodal, že co se týká sesazení Kajnara z funkce primátora, tak to, že nyní není na pořadu dne, jelikož se strana chystá na předčasné volby, které chce vyhrát.

Podle informací Práva by ale požadavek na odvolání Kajnara z funkce primátora mohl přijít od jeho stranických kolegů v zastupitelstvu moravskoslezské metropole. Jednání zastupitelů na konci září by tak mohlo být velmi dramatické.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám