Hlavní obsah

K údajům ze sčítání se berňák nedostane

Při vyplňování dotazníků letošního sčítání lidu, domů a bytů se občané nemusejí obávat toho, že by jejich údaje sdělené statistikům „proti nim“ mohl využít třeba finanční úřad k doměření daně z nemovitosti nebo dopravní podnik k odhalení pobytu pokutovaného dlužníka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Cedule Finančního úřadu. Ilustrační foto

Článek

Povinné sčítání začíná v sobotu. Opakuje se po deseti letech a letos má proběhnout především po internetu přes počítač nebo chytrý telefon.

„Ráda bych všechny ujistila, že získané informace o občanech slouží pouze pro statistické účely. To znamená, že veškeré identifikační údaje jako jména, rodná čísla, data narození nebo čísla osobních dokladů se v průběhu zpracování odstraňují tak, že nelze ztotožnit konkrétního člověka s údaji, které o sobě poskytl,“ řekla na dotaz Práva mluvčí sčítání Jolana Voldánová.

Voldánová: Sčítání lidu zabere jen 15 minut, ale ta data nás budou ovlivňovat dalších 10 let

Ekonomika

„Po zanesení do systému a přiřazení dalších údajů z databází státu jsou osobní údaje z elektronických formulářů trvale odstraněny a papírové formuláře po digitalizaci skartovány. Žádné údaje nikdy nejsou přístupné jiným subjektům, a to ani státním úřadům či jiným orgánům veřejné moci. Je to základní princip oficiální statistiky garantovaný zákonem,“ dodala.

Povinné i pro cizince

Lidmi poskytnuté údaje jsou ukládány šifrovaně ve vysoce zabezpečeném prostředí Státní pokladny Centra sdílených služeb na serverech na území ČR. Kdo odmítne se sčítání účastnit nebo poskytne záměrně nepravdivé údaje, čelí hrozbě pokuty až do výše 10 tisíc korun.

Český statistický úřad může dát podnět příslušné obci, která to bude následně řešit v přestupkovém řízení. Povinnost sečíst se mají všichni občané Česka, kteří zde mají trvalý pobyt.

Přehledně: Blíží se sčítání lidu. Jak na to

Ekonomika

Sečíst se musí i ti občané, kteří zde sice trvalý pobyt nemají, ale ve skutečnosti v rozhodný okamžik (půlnoc z 26. na 27. března) na území ČR žijí, tedy například se vrátili z ciziny, ale ještě se nepřihlásili k pobytu.

Sčítání se týká i všech cizinců, kteří takové parametry splňují, pokud to nejsou diplomati nebo turisté s pobytem kratším než 90 dnů.

„Každý občan, který má v Česku evidovaný trvalý pobyt, přesněji ho měl o půlnoci z 26. na 27. 3., se sčítá. Nezáleží na tom, kde ve světě žije, jaké má další občanství. Nezáleží ani na tom, kde je v zahraničí hlášen k pobytu. Týká se to většiny českých občanů žijících v zahraničí, protože málokdo si při vystěhování oficiálně ukončuje trvalý pobyt. Občanů žijících v zahraničí, kteří mají pobyt na území Česka ukončený, se sčítání netýká,“ upřesnila Voldánová.

Reklama

Výběr článků

Načítám