Hlavní obsah

Voldánová: Sčítání lidu zabere jen 15 minut, ale ta data nás budou ovlivňovat dalších 10 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyplnění zjednodušeného sčítacího dotazníku vás bude stát čtvrt hodiny, ale rozhodnutí, která se na základě získaných dat mohou udělat, budou váš život ovlivňovat další dekádu, řekla Právu mluvčí sčítání Jolana Voldánová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sčítání bude primárně online. Jak se do něj zapojí ten, kdo nemá počítač nebo chytrý telefon?

Může požádat někoho ze svých blízkých z rodiny, ale i přátele či sousedy, aby za něj formulář v elektronické podobě vyplnili s jeho souhlasem.

Pokud opravdu není nikdo, kdo by mu pomohl a sečetl ho, bude vyplňovat listinný formulář, který mu za přísných hygienických podmínek předá sčítací komisař. Ten bude vybavený respirátorem, dezinfekcí a negativním testem na koronavirus. Formulář s odpovědní obálkou předá ve venkovních prostorách. Nebo vyplněný formulář lze pak v obálce vhodit do kterékoli poštovní schránky nebo odnést na poštu.

Sčítání lidu: Účast je povinná, za bojkot hrozí tučná pokuta

Domácí

Musí tedy dotyčný na komisaře čekat?

Nemusí. Formuláře bude možné vyzvednout i osobně na kontaktních místech a vyplněné je tam zase odevzdat. Kontaktní místa jsou vybrané pobočky pošty nebo pracoviště krajských správ ČSÚ. Nemusí osobně, opět může požádat například sousedy.

K čemu je sčítání dobré?

Tím, že vyplníme formuláře, prospíváme sami sobě a pomáháme získat cenné informace pro budoucí rozvoj bydlení, dopravy, zdravotnictví, školství nebo záchranného systému.

Hodnota cenzu spočívá právě v tom, že se získají data od všech obyvatel a ve stejný čas. Pokud by sčítací formuláře vyplnila jen část obyvatel, hrozilo by, že sčítání nebude obsahovat dostatečně kvalitní údaje v menším územním detailu. Snažíme se také šetřit čas. Vyplnění zjednodušeného sčítacího dotazníku vás bude stát 15 minut, ale rozhodnutí, která se na základě získaných dat mohou udělat, budou váš život ovlivňovat dalších 10 let.

Foto: .

Kde čekají statistici největší rozdíly ve výsledcích oproti tomu poslednímu před deseti lety? Proč je dotazník výrazně kratší?

Bohatství dat moderních cenzů tkví zejména v jejich srovnatelnosti v desetiletých intervalech. Žádné ledničky, koupelny, auta nebo počítače. Statistici dnes nepotřebují zjišťovat majetkové poměry nebo zdravotní stav obyvatel. V letošním sčítání se otázky týkají už jen těch údajů, které nelze zjistit z administrativních zdrojů.

Proto je otázek zhruba polovina oproti minule. Statistiky teď například zajímá dojížďka do zaměstnání a do škol nebo faktické bydliště. Údaje o dojíždění do práce či do školy jsou důležité pro organizaci a plánování veřejné dopravy a dopravní infrastruktury.

Zajímavé bude sledovat i vývoj domácností. Například: Přibývá singles, mladých rodin, neúplných rodin, seniorských domácností? A kde nejvíc? Ani tyhle údaje nejsou v žádných registrech dostupné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám