Hlavní obsah

K novoročnímu obědu pozval Zeman jen Vondráčka. Vystrčila ne

Prezident Miloš Zeman pozval k tradičnímu novoročnímu obědu s předsedy obou komor Parlamentu pouze předsedu Sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) pozvánku nedostane. Serveru Blesk Zprávy to řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

"Plánuje se oběd s předsedou Poslanecké sněmovny, v půli ledna," uvedl Ovčáček. Vondráček řekl, že jsou s prezidentem předběžně domluveni na 13. ledna. Vystrčil již v polovině prosince serveru sdělil, že žádnou pozvánku nemá. "Nepočítám s tím, že bychom spolu obědvali, ani se o to nijak nezajímám," dodal.

Loni během novoročního oběda s prezidentem dostal tehdejší předseda Senátu Jaroslav Kubera dopis z čínského velvyslanectví, který se týkal jeho plánované cesty na Tchaj-wan. O týden později zemřel náhle na infarkt. V čele horní komory ho nahradil právě Vystrčil, který se rozhodl na Tchaj-wan letět. Rozhodl se tak, přestože cestu nedoporučil Zeman, stejně se podle něj zachovali i premiér Andrej Babiš (ANO), ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a Vondráček.

Se Zemanem budeme obědvat bez rodin, oznámil po kritice Babiš

Koronavirus

Vystrčil cestu společně s dalšími senátory a podnikateli absolvoval na přelomu srpna a září. Na kritiku ze strany prezidenta Zemana, který cestu označil za „klukovskou provokaci”, poté reagoval slovy, že prezident ohledně cesty třikrát veřejně lhal. Ostatní ústavní činitelé mu zvažovanou návštěvu sice nedoporučili, ale nehlasovali o ní, jak předtím v televizi řekl Zeman. Za největší lež považuje Zemanova slova, že při své návštěvě označil Tchaj-wan za samostatný stát, což předseda Senátu podle svých slov nikdy neřekl. Není podle něj pravdivé ani další vyjádření prezidenta, že schůzky k zahraniční politice se konají každého čtvrt roku.

V neděli 3. ledna se Zeman při novoročním obědě sešel v Lánech s Babišem. Prezident do Lán stejně jako před rokem pozval kromě premiéra i jeho ženu Moniku s dětmi Vivien a Frederikem. Zúčastnit se měla také první dáma Ivana s dcerou Kateřinou. Plán se ale dočkal ostré kritiky opozice. Oběd připadl na období přísných protiepidemických opatření, kdy se na veřejnosti mohou setkávat jen dva lidé.

Novoroční oběd se Zemanem s rodinami? Babiš v tom porušení regulí nevidí

Domácí

Babiš i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nejdříve formát oběda hájili. Byl podle nich v souladu s protiepidemickými předpisy, protože se koná v domácnosti, nikoli na veřejnosti. Nakonec se ale premiér s prezidentem rozhodli poobědvat jen spolu. S rodinami se podle premiéra setkají "v lepších časech".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám