Hlavní obsah

K daru stíhaného podnikatele se v ODS nikdo nezná

Právo, rap, pab, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dar půldruhého miliónu na konto středočeské ODS, zaslaný před třemi lety plzeňským podnikatelem Martinem Otýsem, nyní vazebně stíhaným za podvod, o kterém ve středu informovalo Právo, bude mít zřejmě u občanských demokratů dohru.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Navíc se zdá, že o sponzorském daru kontroverzního podnikatele minimálně tehdejší vedení ODS ve středních Čechách v čele s Petrem Bendlem vědělo. K vrácení Otýsova sponzorského daru totiž vyzval Bendla zastupitel Plzně-Doubravky Petr Junek (TOP O9) poté, když vyšlo najevo, že v souvislosti s výstavbou kusu slepé silnice poblíž Jateční třídy v Plzni, která nemá žádné využití, zaplatila radnice čtvrtého plzeňského obvodu pod tehdejším vedením ODS Otýsově firmě SKI plus téměř tři milióny korun.

„Požádal jsem ho o to písemně už loni na podzim poté, co vyšlo najevo, že firma SKI plus patřící Otýsovi neodvedla práce, za které jsme jí zaplatili. Chtěli jsme tyto peníze zpět do našeho rozpočtu jako odškodnění,“ řekl Právu Junek.

Podle něho měl Bendl totiž veřejně prohlásit, že v případě super negativních zpráv o dárci darované peníze vrátí. „Na můj dopis ale vůbec neodpověděl,“ dodal Junek.

Ať se jeho případ prošetří, vyzývají politici

Bendl ve středu nezvedal telefon a ani nereagoval na SMS. Stejně se zachoval i místopředseda krajské organizace Ivan Fuksa. Jediný, kdo byl ochoten k daru něco málo sdělit, byl další místopředseda středočeské ODS a tehdejší senátor Karel Šebek. „Přiznám se, že tohle jméno (Martin Otýs) mi nic neříká. Jsem místopředsedou druhý rok, ale vím, že vnitřní mechanismy na sponzorské dary už fungují dlouhodobě. Pokud se objevil v nějaké oblasti dar přesahující 20 tisíc korun, šlo to přes hlavní kancelář nebo region. Tak velké dary na oblasti nelze přijmout,“ řekl Právu Šebek s tím, že by se tento případ měl prověřit, zda skutečně došlo k porušení pravidel.

„Pana Otýse neznám a ani nevím, nakolik je jeho vztah k ODS blízký. Pokud je ve vazbě, nechť je jeho kauza prošetřena,“ řekl Právu šéf plzeňské krajské ODS místopředseda strany Jiří Pospíšil.

Podobně reagoval také šéf oblastního sdružení v Plzni Jiří Šnebergr. „Něco mi to jméno říká. Vím, že se s ním řešily nějaké problémy se sponzorskými dary v Kladně. Ale nikdy jsem toho člověka neviděl a nikdy jsem s ním nejednal,“ uvedl s tím, že si je jist, že z jeho rukou žádný dar neputoval.

Minulý týden měl být zatčen

Podle informací Práva byl Otýs členem buňky ODS v Plzni na Doubravce. „Potkávali jsme se na sněmech, ale tam jsem ho už dva a půl roku neviděl. Na ulici bych ho asi nepoznal,“ uvedl šéf buňky a náměstek primátora Petr Rund.

Podle informací Práva policie minulý týden Otýse s třemi kumpány zatkla pro podezření z půjčkových podvodů a vydírání. Žalobce Pavel Kučera Právu řekl, že čtveřice připravila poškozené o milióny formou podvodu nebo je k tomu přinutila pohrůžkami. Jak ve středu informovala mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká, na případu s krycím názvem Monty pracovali detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu více než rok. [celá zpráva]

„Detektivové zdokumentovali šest konkrétních případů, ve kterých byla způsobena souhrnná škoda převyšující šest miliónů korun. V případě prokázání viny jim podle konkrétního podílu na trestné činnosti hrozí v horní hranici až dvanáctileté tresty odnětí svobody,“ uvedla Kopecká.

Reklama

Výběr článků

Načítám