Hlavní obsah

Justice se zhlédla v nábytku vyrobeném vězni. Chce jej, i když je dražší

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo spravedlnosti tlačí na soudy a státní zastupitelství, aby nakupovaly více nábytku vyráběného vězni. Ten je sice často dražší než od soukromých firem, ale zároveň umožňuje vězňům splácet odškodné pro oběti vlastních činů nebo hradit svůj pobyt za mřížemi. A peníze z něj má i dlouhodobě podfinancovaná Vězeňská služba.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Snahou resortu spravedlnosti je navyšovat objem nábytku vyráběného ve věznicích, a to z důvodu resocializace vězňů i s přihlédnutím k jeho kvalitě a skutečnosti, že se prostředky touto cestou do vězeňství vracejí,“ řekl mluvčí ministerstva Jiří Hovorka.

„Nákup výrobků vězeňské služby preferujeme a také doporučujeme všem resortním organizacím zejména s ohledem na snahu maximálně zapojit odsouzené do pracovního procesu, aby si udrželi či vypěstovali pracovní návyky, a byli díky tomu lépe připraveni na návrat do běžného života,“ vysvětlil Hovorka.

Zároveň ale dodal, že ministerstvo nemůže jednotlivým součástem justice nákupy nábytku vyrobeného ve věznicích nařizovat. „Nákup neprobíhá centrálně, ale je v kompetenci jednotlivých organizačních složek resortu, tedy soudů, státních zastupitelství nebo probační a mediační služby,“ poznamenal.

Z Mírova k pražskému městskému soudu

Posílení nákupů od Vězeňské služby nicméně podle všeho podporují i soudy a státní zastupitelství. „Takovou spolupráci považujeme za přínosnou, a pokud bude do budoucna ještě širší, tak bychom toho využili v co možná nejvyšší míře,“ uvedla mluvčí pražského Městského soudu Martina Lhotáková.

Podobně se vyjádřil i šéf všech státních zástupců Pavel Zeman. „Bude-li se konat jakákoli změna v nábytkovém vybavení Nejvyššího státního zastupitelství, mám v úmyslu nakoupit nábytek vyrobený vězni,“ vzkázal Zeman po své mluvčí Heleně Markusové.

V rámci Vězeňské služby se vyrábí nábytek především ve věznici Mírov. Právě z tamních dílen pochází například nábytek, který nedávnou za zhruba čtyři milióny korun nakoupil pražský městský soud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám