Hlavní obsah

Jurečka znovu předsedou KDU-ČSL. Lidé očekávají, že jim pomůžeme, apeloval

Aktualizováno

Vládní KDU-ČSL nadále povede její dosavadní předseda a ministr práce a sociálních věcí současné vlády Marian Jurečka. Na stranickém sjezdu v Ostravě získal 224 z celkových 275 odevzdaných hlasů, tedy 81 procent. Jurečka lidovce vede od ledna 2020, kdy v čele strany nahradil nynějšího šéfa poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na volebním sjezdu strany

Článek

„Mámy a tátové neví, jestli dokážou zaplatit energie ještě po dalším zdražení, jestli dokážou vyjít s náklady na bydlení po další refixaci úrokových sazeb,“ začal v projevu výčtem problémů.

„Lidé od lidovců očekávají, že jim pomůžeme teď a že najdeme řešení, jak dobře z toho vyjít. Jsme tu od toho, abychom dokázali využít nástroje, které máme v rámci našich resortů, aby byla naše politika pomoci všem těm, kteří si sami pomoci nemohou,“ podotkl a doplnil příslibem: „V těchto dnech připravujeme konkrétní pomoc zaměřenou na rodiče dětí.“

Narážel tak na problémy, které nyní v rámci ministerstva řeší. „Manželka říká, že dodnes nepochopila, proč jsem na ten resort šel,“ zavtipkoval lidovec.

Jurečka nemá vyzyvatele. KDU-ČSL si v Ostravě volí nové vedení

Domácí

Mezi dalšími prioritami uvedl boj s dezinformacemi, řešení klimatické krize či výběr kandidáta na prezidenta.

Znovu SPOLU? Ukáže čas  

Pokud jde o otázku pokračování spolupráce SPOLU s ODS a TOP 09, vyjádřil se neurčitě: „Pro toto čtyřleté období máme koaliční smlouvu. Když se spolupráce ukáže prospěšná pro občany této zemi, voliče těchto stran, tak je logické, že si pak představitelé těchto stran sednou a řeknou: pojďme v ní pokračovat,“ uvedl s tím, že to osobně řešil zhruba rok před volbami do Sněmovny.

„Pokud tam budou jakékoliv otazníky, zaváhání, problém, rozhodneme se vydat jiným směrem,“ dodal Jurečka.

Zároveň odkazoval na svoje vlastní pochyby před vznikem koalice SPOLU. Na sjezdu to zdůvodňoval tím, že se obával opakování situace, kdy oznámená koalice se STAN v roce 2017 neměla zdárný konec.

Lídrem pražské ODS i SPOLU pro komunální volby bude exprimátor Svoboda

Domácí

Ač neměl ve volbě vyzyvatele, delegátům sdělil, že zvolení nebere automaticky. „Jsem si vědom toho, že mám také spoustu chyb,“ řekl a vyzval delegáty, aby se na něj obrátili na sjezdu s případnými výtkami. „I já mám co zlepšovat,“ připustil lidovec.

Bartošek nahradil Jelínkovou 

Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek nahradil (se ziskem 175 z 276 odevzdaných hlasů) dosavadní první místopředsedkyni, šéfku senátorského klubu KDU-ČSL Šárku Jelínkovou (95 hlasů), za kterou se postavil před volbou i sám Jurečka. 

Foto: Petr Horník, Právo

 Jan Bartošek

Bartošek delegáty oslovil s projevem, ve kterém představil patero priorit včetně otevření otázky přijetí Ukrajiny do Evropské unie.

Řadovým místopředsedou KDU-ČSL zůstal náměstek brněnské primátorky Petr Hladík, nově jimi jsou senátorka a dřívější první místopředsedkyně Jelínková, poslanec Tom Philipp a náměstek moravskoslezského hejtmana Lukáš Curylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám