Hlavní obsah

Jurečka odvolal šéfa Státního pozemkového úřadu kvůli kontaktům s Rittigem

Právo, Novinky, jas, tin, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zemědělství Marian Jurečka v pondělí odvolal šéfa Státního pozemkového úřadu Petra Šťovíčka. Důvodem odvolání byly Šťovíčkovy kontakty s lobbistou Ivo Rittigem. Jurečka to oznámil na tiskové konferenci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odvolaný ředitel Státního pozemkového úřadu Petr Šťovíček

Článek

„Odvolat ředitele Šťovíčka jsem se rozhodl poté, kdy mi nedokázal uspokojivě vysvětlit informace, které se v souvislosti s ním v uplynulých dnech objevily v médiích. Ztratil moji důvěru, a proto jsem ho z funkce odvolal. Není nadále možné tolerovat, aby se tak vysoce postavení státní úředníci scházeli s takovými lidmi, jako je pan Rittig,“ uvedl Jurečka.

„Státní úředník v tak vysoké pozici musí být transparentní a nemůže si dovolit takovéto vazby,“ dodal ministr. Vysvětlení, že „pozvání od pana Rittiga nelze odmítnout“, Jurečka odmítl. Odvolání nemá podle ministra žádnou souvislost s církevními restitucemi, které má státní pozemkový úřad v gesci.

Premiér souhlasí

Úřad dočasně povede první náměstkyně Veronika Nedvědová.

„V co nejkratší době bych rád vybral pověřeného ústředního ředitele,“ doplnil ministr.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jehož ministr o rozhodnutí informoval, Šťovíčkovo odvolání podpořil. „Z hlediska zlepšení pověsti státní správy bude vhodné, pokud se funkce ředitele Státního pozemkového úřadu obsadí novým člověkem, nezatíženým podezřelými vazbami,“ napsal Právu Sobotka.

Odvolání je účelové, brání se Štovíček

Šťovíček soudí, že odvolání bylo účelové. „Byl to zástupný důvod, jak mě odstranit. K Rittigovi nemám žádný vztah. Od té oslavy jsem ho neviděl a nikdy jsem s ním nebyl v kontaktu,“ řekl Právu Šťovíček.

Chápe, že vzhledem k Rittigově pověsti vypadá darovaný obraz nepatřičně. „Mrzí mě to, že mě to pan ministr nenechal vysvětlit. To nebylo minulý týden, ale v době, kdy Rittig nebyl stíhaný ani obviněný, a na té oslavě byla půlka Prahy, řada podnikatelů, kteří nejsou žádní zločinci,“ podotkl Šťovíček. Rittiga podle svých slov viděl dvakrát třikrát v životě.

Motiv obrazu, na kterém je Rittig vyveden jako Zeus, prý vymyslel malíř. „Takovým lidem je těžké vymyslet originální dárek. Tak mě napadl portrét. Malíři jsem pouze řekl jméno a on sám namaloval Dia,“ uvedl odvolaný šéf SPÚ.

Ohradil se i vůči Jurečkovým slovům, že se bránil tím, že pozvání od Rittiga nešlo odmítnout. „Pan ministr to popletl, určitě jsem mu neříkal, že se neodmítá pozvání Rittiga, ale říkal jsem, že se neodmítá pozvání na oslavu padesátin,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám