Hlavní obsah

Jsme lehce za bodem zlomu. Klesá procento pozitivních testů

Novinky, Jaroslav Soukup
Aktualizováno

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) se Česká republika momentálně v rámci epidemie koronaviru nachází za bodem zlomu. Ministr to ve středu uvedl na tiskové konferenci k obnovení školní docházky pro žáky 1. a 2. tříd základních škol.

Článek

Podle ministra začíná klesat procento pozitivních testů. Oproti minulému týdnu nastal podle Blatného pokles o více než devět procent. Zároveň dochází k poklesu absolutního počtu diagnostikovaných osob.

V pondělí bylo pozitivních 20 procent ze všech provedených testů, zatímco v minulém týdnu hodnota kolísala mezi 26 a téměř 35 procenty. Nezanedbatelně nižší jsou však tento týden i celkové počty provedených testů.

Zatím ale neklesají počty hospitalizovaných osob na lůžkách intenzivní péče, na druhou stranu se již zastavily počty celkově hospitalizovaných.

Prvňáci a druháci se za týden vrátí do škol. Roušky povinné, omezené setkávání

Domácí

„Kdybych to měl velmi opatrně interpretovat, tak se to dá interpretovat tak, že jsme na, nebo pravděpodobně lehce za jakýmsi bodem zlomu,” uvedl ministr s tím, že o tom svědčí i údaje o šíření nemoci.

Vysoká čísla hospitalizovaných se však podle Blatného ještě nějaký čas udrží, neboť zátěž na nemocnice má zhruba dvoutýdenní zpoždění.

Ministr nicméně upozornil, že lidé by měli i nadále dodržovat veškerá opatření.  Pokud se podaří udržet trend, mohlo by postupně dojít k rozvolnění.

Když se podle něj lidé nebudou chovat zodpovědně, situace se může opět rychle zhoršit. „A Vánoce nebudou hezké,” uvedl ministr s odkazem na pětistupňovou tabulku rizikového skóre, kterou v pátek představí a na jejímž základě se budou opatření realizovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám