Hlavní obsah

Jourová: Green Deal není mrtev

Podle eurokomisařky Věry Jourové není evropská Zelená dohoda ke snižování emisí (Green Deal) mrtvá. V neděli to řekla v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Foto: Yves Herman, Reuters

Eurokomisařka Věra Jourová

Článek

„Green Deal není mrtev a bude o tom také debata na jednání lídrů tento týden,“ uvedla eurokomisařka.

„Naopak musíme teď uspíšit všechny kroky, které omezí závislost na dodávkách ruského plynu a které způsobí, že Evropa bude daleko odolnější a více schopna se sama postarat o své energetické zdroje,“ doplnila Jourová.

Pohledem Thomase Kulidakise: Green Deal není mrtev, jen nežije. A nejen kvůli válce

Komentáře

Postoj Jourové odráží i vyjádření zástupců Mezinárodní agentury pro energii (IEA), kteří tento týden uvedli, že Evropská unie je schopna do jednoho roku snížit dovoz zemního plynu z Ruska o více než třetinu, a to prostřednictvím opatření, která by byla v souladu se Zelenou dohodou.

Naopak podle dřívějších vyjádření analytiků Zelená dohoda v současné podobě kvůli rusko-ukrajinskému konfliktu skončila. „Green Deal skončil. Dodávky z jaderných a uhelných elektráren měl nahradit ruský levný plyn. Ten nebude a LNG (zkapalnělý zemní plyn) je třikrát dražší než ruský plyn,“ uvedl Vladimír Štěpán z poradenské firmy ENAS.

Green Deal je mrtev, shodují se analytici po ruském útoku na Ukrajinu

Ekonomika

V rámci tzv. Zelené dohody přijala Evropská komise návrhy na uzpůsobení politiky Evropské unie v otázkách klimatu, energetiky, dopravy a zdanění tak, aby se mohly podílet na snižování emisí skleníkových plynů do roku 2030 alespoň o 55 procent ve srovnání s rokem 1990. Komise chce do roku 2050 udělat z Evropy „první klimaticky neutrální kontinent“.

Reklama

Výběr článků

Načítám