Hlavní obsah

Jihomoravský kraj pomůže i letošnímu Grand Prix

– Brno • Aktualizováno
Právo, mh

Jihomoravský kraj převezme finanční záruku za konání jubilejního 50. ročníku Grand Prix. Oznámil to ve středu hejtman Michal Hašek (ČSSD). Kraj ve spolupráci s městem Brnem zaplatí i nutný zalistovací poplatek. Částka se odhaduje na sumu nejméně 70 miliónů korun, ovšem jak skutečně vysoká bude, to záleží na síle koruny. Vzhledem k jejímu oslabování bude zřejmě nutné počítat se zřejmě ještě vyšší sumou.

Foto: CalvoTeam, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Tento návrh, který schválila rada kraje, musí odsouhlasit ještě zářijové zastupitelstvo. Už nyní je to však signál pro společnost, která má licenční práva na pořádání světových závodů, že s Brnem mohou i nadále počítat,“ uvedl Hašek.  Zároveň dodal, že již jednal i s vedením města Brna, to se rovněž na licenční částce bude podílet.

Kraj ale bude i nadále jednat o případné finanční pomoci s vládou či soukromými subjekty. „Jsem přesvědčen, že kdyby se Velká cena jela v Praze, už by dávno podporu měla,“ nezapomněl si rýpnout Hašek.

„Osud Grand Prix pro rok 2015 a dva následující roky je, zdá se, zažehnán. Ovšem stále ještě nemáme nutné poplatky pro konání letošního závodu, který se jede v Brně o víkendu,” uvedla Ivana Ulmanová, ředitelka  Automotodromu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Hašek s Ivanou Ulmanovou

Vláda sice přislíbila dotaci ve výši 30 miliónů, o této pomoci se ještě jedná. „Vláda ji už schválila, ale teď tento krok zase posuzuje Evropská komise,” vysvětlila Ulmanová.

Problémy závodů odstartovala změna evropské legislativy, která v roce 2005 omezila reklamu na území Evropské unie. Grand Prix tak připravila o generálního sponzora. Od roku 2009 se navíc zdvojnásobil zalistovací poplatek.

Kvůli finančním problémům se už pořadatelé museli rozloučit s druhým nejprestižnějším závodem, který okruh hostil - Mistrovství světa superbiků, které se v Brně jelo naposledy v roce 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám