Hlavní obsah

Jihočeský hejtman Zimola rezignuje

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) v úterý oznámil, že odstupuje z funkce. V kraji se v pondělí rozpadla koalice tvořená ČSSD, ANO a Jihočechy 2012.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

Funkci chce Zimola složit na nejbližším jednání zastupitelstva.

„Rozhodl jsem se odstoupit z funkce hejtmana,“ uvedl Zimola. Politická situace podle něj vyžaduje jasné a „chlapské“ řešení. „Neodcházím zhrzeně,“ dodal Zimola, který přiznal, že je unaven politickými půtkami.

Podle hejtmana se v minulých týdnech objevovaly záminky pro rozpad koalice a bylo prý jasné, že spolupráce s hnutím ANO nemůže dlouho pokračovat. Nynější koalice se rozpadla kvůli aféře s vysokými odměnami pro vedení společnosti Jihočeské nemocnice a hejtmanovu rekreačnímu domu. Zimola uvedl, že to pro hnutí ANO  byla pouze záminka. [celá zpráva]

Foto: Václav Pancer, ČTK

Rekreační objekty ve Slupečné u Lipna nad Vltavou, kde si jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) nechává stavět dům, jenž zatím patří předsedovi představenstva jihočeských nemocnic Martinu Bláhovi.

ČSSD chce coby vítěz voleb zkusit sestavit novou koalici s hnutím Jihočeši 2012, koalicí Pro jižní Čechy a KDU-ČSL. Sám Zimola nechce být přítěží a hodlá se očistit v kauze „rekreačního domku“ na Lipně. [celá zpráva]

Hejtman byl jedním z aktérů schůzky (spolu s Michalem Haškem, Zdeňkem Škromachem, Jeronýmem Tejcem a Milanem Chovancem), která se po volbách v roce 2013 odehrála v Lánech u prezidenta Miloše Zemana. Pro tu se vžilo označení Lánský puč a její aktéři až na Chovance opustili posty ve vedení ČSSD.

Sobotka vyhlíží novou koalici

Zimola patřil ve straně ke kritikům předsedy Bohuslava Sobotky.

Ten v reakci na odchod hejtmana uvedl, že se jednalo o nezbytnou podmínky, aby ČSSD mohla zahájit jednání o vytvoření nové koalice a zabránit spojení ANO a ODS.

Anketa

Je rezignace jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly správná?
Ano
90,2 %
Ne
9,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1993 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Jihočeský hejtman vysvětloval domek na Lipně

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) vysvětloval v pondělí v Českých Budějovicích na mimořádné tiskové konferenci novinářům, jak je to se stavbou jeho...

Výběr článků

Načítám