Hlavní obsah

Jihočeský hejtman vysvětloval domek na Lipně

Právo, Vladimír Vácha

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) vysvětloval v pondělí v Českých Budějovicích na mimořádné tiskové konferenci novinářům, jak je to se stavbou jeho rekreačního domku v atraktivní lokalitě Lipna na Slupečné. Ten pro něj staví, jak na to upozornil v pátek deník Blesk, Martin Bláha, ekonomický ředitel Nemocnice České Budějovice, který je i předsedou představenstva společnosti Jihočeské nemocnice. Je dlouholetým Zimolovým známým.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

Bláha koupil na Lipně, jak vyplývá z katastru nemovitostí, což také na tiskové konferenci potvrdil, před několika lety pět parcel a staví na nich čtyři rekreační domy, z nichž jeden má být pro Zimolu a další pro náměstka hejtmana Jaromíra Slívu (ČSSD).

Zmíněné pozemky o celkové ploše přes 2800 metrů čtverečních zatím však stále patří Bláhovi, stejně jako domky, které zatím nejsou zkolaudovány.

„Neudělal jsem nic špatného, za co bych se měl stydět. Přesto tady taková kauza vznikne. Pohrdám těmi lidmi, kteří to vyvolali,“ řekl novinářům Bláha.

Dodal, že v roce 2012 koupil v lokalitě Slupečná pozemek a se zasíťováním jej přišel na 2,3 miliónu korun. Byl prý zbytečně velký, aby ho využil jen on, a tak se rozhodl, že jej rozdělí na čtyři parcely pro čtyři menší rekreační domky.

„Na vše mám doklady“

„V roce 2015 jsem uzavřel smlouvu o spolupráci s Jiřím Zimolou a Jaromírem Slívou, jejíž součástí bylo ustanovení o budoucí kupní smlouvě. Není pravda, že je připravena smlouva o smlouvě budoucí, neboť už dva roky existuje a dva roky se podle ní plní,“ dodal Bláha.

Zimola to vysvětloval slovy: „Věděli jsme, že dříve nebo později budeme muset tuto věc vysvětlit, minimálně v době, kdy budeme zveřejnovat svá majetková přiznání. Tam se ta nemovitost prostě objeví. Do této chvíle se tam logicky nemůže objevit, neboť nejsme vlastníky.“

Podle Zimoly to, že se Bláha rozhodl pro tuto výstavbu a pod svým jménem, bylo motivováno tím, že byl majitelem pozemku. „Přišel s projektem, že tam vzniknou zvenku totožné nemovitosti s tím, že si je každý budeme individualizovat uvnitř,“ podotkl Zimola.

Dodal, že na vše má doklady a může doložit, jak Bláhovi zaplatil dvoumiliónovou zálohu, která odešla z jeho účtu, a doplatek prý bude nejspíš řešit hypotékou.

Na dotaz Práva, zda nemůžou vzniknout u veřejnosti pochyby o průhlednosti projektu, neboť Bláha je v podstatě Zimolovým podřízeným, hejtman řekl: „Pan Bláha je ve vztahu k Jihočeskému kraji, to nepopírám. Je však třeba říci, z čeho tyto domy pan Bláha dosud financoval,“ uvedl Zimola.

Šifrované zprávy? Jsou to lži, říká Zimola 

Bláha zdůraznil, že vše platil ze svých peněz a jakákoli spojitost s nemocnicemi se mu jeví nepatřičná, neboť má své vlastní peníze z dobře prosperující společnosti, kterou vlastní.

Hejtman pak ostře odmítl informaci, která se v pondělí objevila na youtube, že s Bláhou komunikuje prostřednictvím šifrovaných zpráv.

„Na internetu je spousta věcí. Je to samozřejmě lež a děkuji, že jsem na to mohl odpovědět,“ reagoval na otázku Práva Zimola.

Reklama

Výběr článků

Načítám