Hlavní obsah

Jednorázový příspěvek pro seniory míří do třetího čtení

Novinky, jam

Poslanci v úterý posunuli do třetího, tedy závěrečného čtení vládní návrh zákona o jednorázovém příspěvku pět tisíc korun pro seniory. Zákonodárci zároveň schválili pozměňovací návrh, který umožní novelu projednat ve třetím čtení ve zkrácené sedmidenní lhůtě.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Článek

Mimořádný příspěvek pro důchodce, kterému se přezdívá rouškovné, by měli podle vlády dostat všichni lidé, kteří mají nárok na starobní, invalidní i pozůstalostní důchod. Vláda tímto krokem chce ihned zlepšit životní úroveň českých důchodců.

Rouškovné prošlo Sněmovnou v prvním čtení

Domácí

Poslanci si pro urychlení odsouhlasili zkrácení lhůty pro projednání novely ve třetím čtení na sedm dní.

Státní kasu tento jednorázový příspěvek, který by měl ke zhruba 2,89 milionům seniorů doputovat ještě letos v prosinci, vyjde na 15 miliard korun.

Některé strany během projednávání novely v úvodním kole mluvili o tom, že se jedná o uplácení voličů před říjnovými senátními a krajskými volbami. To tehdy odmítl jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) či šéfka resortu financí Alena Schillerová (za ANO).

Reklama

Související články

Rouškovné prošlo Sněmovnou v prvním čtení

Mimořádný příspěvek důchodcům ve výši 5000 korun projednali v úterý poslanci v prvním čtení. Zrychlené schvalování zablokovala opozice. Vládní návrh zákona...

Výběr článků

Načítám