Hlavní obsah

Jedna z osob spojovaných s atentáty v Paříži cestovala dvakrát přes ČR

• Aktualizováno
Novinky, jas

Jedna z osob, které jsou spojovány s útoky v Paříži, v minulosti dvakrát cestovala přes ČR. Po jednání se zástupci bezpečnostních složek to v pondělí řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O jakou osobu se jedná, Sobotka neuvedl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Podle Sobotky před pěti a sedmi lety „tranzitovala” jedna z osob spojovaných s pátečními útoky, k nimž došlo v Paříži, přes Českou republiku. Francouzská strana o tom prý byla informována.

Policie se připravuje na úterní akce, které budou v zemi u příležitosti oslav svátku 17. listopadu.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) upozornil, že pokud by se extremisté pokusili narušit průběh oslav 17. listopadu, policie proti nim zakročí. Premiér dodal, že v ulicích bude během státního svátku monitorovat více policistů.

Sobotka také řekl, že po dohodě se slovenskou stranou byl posílen monitoring na společné hranici. Armáda také posílí ostrahu vojenských objektů.

ČR si bude chtít na pátečním summitu ministrů vnitra EU vyhradit právo prověřit uprchlíky, kteří by byli do země relokováni v rámci kvót. Premiér zdůraznil, že ČR bude na summitu prosazovat ochranu vnějších hranic schengenského prostoru.

Reakce na bázi širší dohody

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělí v reakci na hlasy nabádající k pozemní intervenci proti Islámskému státu připomněl, že v minulosti takovéto zásahy vedly k posílení extremistů.

„Všude, kde Západ takto zasahoval, to vždy vedlo nakonec k posílení těch nejextrémnějších skupin. Nemáme-li tuto tragickou zkušenost znovu opakovat, je bezpodmínečně nutná široká dohoda, jejíž součásti musí byt nejen USA a Rusko, ale také např. Írán a Saúdská Arábie,” uvedl Zaorálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám