Hlavní obsah

Je třeba posílit policii a skřípnout agentury práce, shodli se Marksová s Chovancem

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychnov nad Kněžnou

Zaměstnávání cizinců v ČR s sebou nese problémy se zvýšenou kriminalitou, ale i s ubytováním těchto lidí, které je často na hraně zákona. V postižených oblastech se proto posílí policie a je třeba také výrazně zpřísnit zákon o pracovních agenturách, které často cizince najímají. V Rychnově nad Kněžnou se na tom v pátek shodli ministr vnitra Milan Chovanec s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (oba z ČSSD).

Foto: David Taneček, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec se v Rychnově nad Kněžnou zúčastnil společně s policií kontroly a prohlídky ubytovny.

Článek

Právě Rychnovsko patří k nejvíce takto postiženým regionům: pracuje zde 4480 cizinců, zejména z Polska a Ukrajiny. Rychnov nad Kněžnou má necelých 15 tisíc obyvatel.

Oba ministři se jeli do Rychnova seznámit se situací zaměstnávání cizinců, přítomen byl i policejní prezident Tomáš Tuhý, hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD) a starostové přilehlých obcí.

Politici navštívili rychnovskou ubytovnu pro zaměstnance z jiných zemí Orione a areál závodu Škoda Auto v obci Kvasiny, kde je většina těchto pracovníků zaměstnaná. Obec kvůli střídání směn v závodu trpí nebývale hustým provozem na místní silnici, dopravní přestupky narostly meziročně o téměř 400 procent, kvůli velkému množství aut jsou v obci výrazné problémy s parkováním.

Přibude policistů

Politici se shodli na tom, je potřeba zvýšit počet policistů v lokalitě: podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého policie intenzivně jedná s polskou stranou na společných hlídkách. Během roku 2017 se má výrazně personálně posílit dopravní inspektorát, městská policie, cizinecká policie, ale i kriminální útvary.

„Policie ČR v oblasti Kvasin zvýšila aktivitu, otázky kolem parkování a porušování předpisů se zlepšily,“ uvedl na společné tiskové konferenci ministr Chovanec. Řekl také, že je potřeba změnit česko-polskou smlouvu tak, aby policie obou států mohla zasahovat na obou územích.

„Pocit bezpečí se zvyšuje, policie je v kraji vidět na všech příjezdových lokalitách. I situace s nelegálním zaměstnáváním cizinců se postupně zlepšuje,“ ujišťoval hejtman Štěpán.

Starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa ministry vyzval, aby vláda, potažmo vnitro, přispěla městu na kamerový systém. „Jsem velmi potěšen, že zde bude trvalá přítomnost policie. U nás je nejnižší zaměstnanost v ČR, lidé tu vydělávají slušné peníze, ale má to nějaké doprovodné jevy,“ řekl Skořepa.

Chystá se regulace pracovních agentur

Podle ministryně Marksové jsou stěžejním problémem agentury práce, které se často pohybují na hraně zákona. V Poslanecké sněmovně leží novela, která by měla činnost agentur práce regulovat.

„Doufáme, že po schválení novely se počet agentur zredukuje a vyřeší se i problémy, které do regionu tyto agentury zčásti přinášejí,“ řekla Marksová. V ČR je takových agentur přibližně dva tisíce, v sousedním Německu jen dvacet.

Pokud novela začne platit, agentury práce budou muset složit půlmiliónovou kauci, zavede se i spoluodpovědnost zaměstnavatele. „Dnes, když firma přibere agenturního zaměstnance, tak se může vymluvit na to, že neví, kolik vlastně bere. Ti lidé jsou u nás velmi často zneužíváni, dostávají za práci mnohem nižší odměnu, tomu bychom rádi zabránili,“ uvedla Marksová v Rychnově.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám