Hlavní obsah

To je pokus o státní převrat, rozohnil se Ovčáček

• Aktualizováno
Novinky, kov

Za útok na ústavnost, svobodu a demokracii označil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček středeční rozhodnutí senátního bezpečnostního výboru o neschopnosti prezidenta Miloše Zemana vykonávat funkci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

„Zcela lživý útok organizované skupiny senátorů na prezidenta republiky je útokem na ústavnost, svobodu a demokracii,“ napsal Ovčáček na Twitter.

Krok podle něj vyvolává vážné podezření z trestného činu rozvracení republiky.

„Toto už není akademická nebo mediální debata. Je to organizovaný pokus o státní převrat ve stadiu zrodu. Orgány činné v trestním řízení by měly neprodleně samy od sebe konat,“ uvedl také.

V dalších příspěvcích pak hradní úředník zaútočil na „nenávistnou opozici“. „Tuhle opoziční špínu musíme v říjnových volbách zastavit,“ napsal třeba.

Senátní výbor: Zeman není schopen vykonávat prezidentský úřad

Domácí

Podle senátního výboru Zeman není schopen vykonávat funkci. Je dezorientovaný, špatně cituje Ústavu nebo si vykládá realitu způsobem, kdy zaměňuje následek za příčinu. Nekoná také v souladu se svým slibem a vůči sdělovacím prostředkům vystupuje v rozporu s Listinou základních práv a svobod.

O návrhu zbavit Zemana funkce by měl příští týden rozhodovat Senát, případný verdikt o nezpůsobilosti zastávat prezidentský úřad by pak musela podle Ústavy potvrdit Sněmovna.

Zeman prohlásil, že velí policii. Nevelí

Domácí

Novinky oslovily se žádostí o reakci nejvyšší ústavní činitele, ale zatím nereagovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám