Hlavní obsah

Je to podraz! Prodejci v Plzni se svíčkami symbolicky pohřbili trhy

– Plzeň

Prodejci na plzeňském náměstí v reakci na zpřísnění vládních opatření symbolicky pohřbili letošní adventní trhy. Po páteční 18. hodině, kdy začaly platit přísnější restrikce včetně zákazu vánočních trhů, zavřeli a zhasli svoje stánky a se svíčkami v rukou vyrazili k pódiu, kde by se jinak konal kulturní program. Podporu jim vyjádřily stovky lidí.

Prodejci v Plzni symbolicky pohřbili trhyVideo: Klára Mrázová, Právo

 
Článek

Rozčarování i vztek neskrýval Jiří Tomčík. „Je to podraz. Dva měsíce jsem připravoval zboží, ze kterého jsem měl do jara žít, najednou nás zavřou. Ale otevřená obchodní centra nikomu nevadí,“ zlobil se prodejce ručních kožených výrobků z Přerovska, který zrovna přicházel se zapálenou svíčkou.

Kousek od něj stál Stanimir Gedikyan. „Loni jsme pracovali devatenáct dní, letos čtyři. Jak tohle můžeme vydržet? Už nemáme žádné úspory,“ zoufal si podnikatel, jenž nabízí ruční vánoční ozdoby.

Zákaz vánočních trhů vyřešili v Mostě po svém. Nahradí je farmářské trhy

Ekonomika

Podle spoluprovozovatele plzeňských trhů Jaroslava Strohschneidera jsou nová opatření likvidační. „Prodejci už jsou na konci svých sil, my také. To, co vláda udělala, je šílené,“ zdůraznil a dodal, že se chce připojit k hromadné žalobě, již někteří provozovatelé chystají.

Na náměstí Republiky stojí zhruba 130 stánků. Strohschneider řekl, že prostor v pátek večer rozhodně nebudou vyklízet. „Ani prodejci nechtějí odejít. Počkáme, co se bude dít. Pokud vláda něco nezmění, lidé asi začnou protestovat,“ domnívá se.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se mění a od kdy

Koronavirus

Řemeslníkům vyjádřily podporu stovky návštěvníků. Mezi nimi například Vanda Melicharová. „Je to nefér vůči všem lidem. Nákupní centra můžou fungovat beze změn a venkovní trhy ne. Tomu nerozumím,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám