Hlavní obsah

Je to odporné strašení, řekli politici na Zemanovy výroky o uprchlících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman svými výroky, že uprchlíci v Česku nebudou respektovat zákony a zavedou islámské právo, straší veřejnost. Hlava státu zná nálady lidí a snaží se udržet si popularitu. Vyplývá to z reakcí politiků. Zástupci Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty označili Zemanova slova za xenofobní a populistická, podle nich prezident kompromituje Česko v cizině.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Uprchlíci v zadržovacím zařízení v Drahonicích na Lounsku

Článek

"Jde o odporné a nezodpovědné strašení od někoho, kdo sám nemá žádné zábrany porušovat základní morální zásady a někdy ani právní pravidla," reagoval ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD).

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek poznamenal, že jeden ze senátorů za sociální demokracii je Syřan a právo šaría neprosazuje. "Pan senátor (Hassan) Mezian, člen ČSSD, je Syřan a nic takového neprovozuje ani neprosazuje," napsal Bělobrádek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát vidí v Zemanových výrocích snahu zneužít obavy české veřejnosti. "Pan Zeman je velice protřelý politik, který zná nálady a myšlení českých lidí, kteří se bojí," řekl Laudát. "Pomocí politiky strachu, která je velmi často účinná, se snaží si udržovat a zvyšovat svou popularitu," podotkl Laudát.

Podle Evy Dohnalové z Konsorcia nevládních organizací na pomoc migrantům současný prezident "bohužel není kompetentní pro konstruktivní a kultivovanou diskusi" o uprchlické krizi. "Prezident svými výroky, které jsou nejen xenofobní a štvavě populistické, ale pod úrovní slušnosti, kompromituje díky své funkci Českou republiku a její občany jak na místní, tak na mezinárodní úrovni," dodala Dohnalová.

Zeman v pátek při debatě se zaměstnanci Řeznictví a uzenářství Matula v Lechoticích na Kroměřížsku prohlásil, že islámští utečenci určitě nebudou respektovat naše zákony a zvyklosti. Nevěrné ženy budou kamenovány, zlodějům se budou utínat ruce a "přijdeme o krásu žen, jelikož budou zahaleny", uvedla hlava státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám