Hlavní obsah

Je to flagrantní selhání ochranky, míní odborníci k útoku na Klause

Za jasnou chybu ochranky prezidenta Václava Klause označil bezpečnostní odborník a někdejší šéf vojenské tajné služby Andor Šándor páteční incident v Chrastavě na Liberecku. Tam muž Klausovi k boku přiložil plastovou pistoli a několikrát zmáčkl spoušť. Nikoho nezranil, byl zadržen a předán policii. Podobného názoru jako Šándor je také muž, který ústavní činitele v minulosti sám chránil. Šándor doplnil, že v této oblasti chybí v ČR jasná zákonná úprava.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Plastová pistole, z níž muž vystřelil.

Článek

"Tohle se dřív nebo později stát mohlo," poznamenal Šándor. Ochránci prezidenta však v pátek podle něj "fatálně selhali". Byli prý zřejmě příliš daleko od prezidenta a nedostatečně sledovali osoby, které se k hlavě státu přibližovaly. "Ani ve chvíli, kdy se dotyčný k prezidentovi přiblížil, tak vůbec nic neudělali," upozornil odborník.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Se Šándorem souhlasí i muž, který se chráněním ústavních činitelů několik let bezprostředně zabýval. "Když jdete takhle k lidem, tak podle mne by měl být osobní ochránce naprosto těsně u něj a dva další by měli držet perimetr hodně blízko a dívat se lidem na ruce," řekl pod podmínkou, že nebude uvedeno jeho jméno. Připomněl, že útočník mohl mít skutečnou zbraň. "Kdyby měl pistoli, tak teď máme mrtvého prezidenta," upozornil.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Muž po incidentu ještě stihl mluvit s novináři.

"Něco jiného je, když vám chráněnou osobu 'sundá' ostřelovač na 350 metrů. Ale jestliže někdo vytáhne pistoli v davu a oni zareagují až po nějaké době...," řekl tento odborník. Ochranka podle něj teoreticky mohla muže i zastřelit, ochránce totiž musí přímo na místě co nejrychleji vyhodnotit situaci. Může se pokusit vytáhnout vlastní zbraň a střílet, jinak má možnost agresora povalit, vlastním tělem bránit chráněnou osobu a podobně. "Proto ten ochránce stojí půl metru, metr daleko," dodal muž.

Šándor také míní, že v ČR chybí zákon, který by jasně kodifikoval práci ochranky ústavních činitelů a zároveň vymezoval povinnosti chráněných. Důsledkem podle něj je, že řada ústavních činitelů ochranu a její pracovníky pokládá za zbytečnou věc.

"Máme vysoké představitele státu, kteří vůbec nejsou chráněni, protože ochranku odmítli," připomněl. Osobního ochránce v současnosti nemá třeba premiér Petr Nečas (ODS). Bodyguard doprovází například ministra obrany Alexandra Vondru (ODS).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám