Hlavní obsah

Je jim patnáct a řídí auta za statisíce

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Jakmile dostanou občanku, už touží po řidičáku. Dnes už mají mladí možnost stát se účastníky dopravního provozu ve skutečných vozech. Přestože auta, která smí řídit mládež od patnácti let, fungují v Česku už od 90. let, boom zaznamenala teprve za poslední dva roky. Hodnota jednoho takového autíčka je okolo 300 tisíc korun.

Je jim patnáct a řídí auta za statisíceVideo: Novinky

 
Článek

Pro studenty, kterým rodiče dopřejí takový luxus, to skýtá obrovské výhody. „Naši si nemusí dělat starosti, že mě musí vozit do školy a ze školy, sjedu si sám na tenis, na nákup a do města za kamarády,“ chválí si svoje autíčko šestnáctiletý student Tobiáš Trunc, který se auta nemohl dočkat. Stačilo mu udělat si řidičské oprávnění na malou motorku.

Rychlost

Kdyby snad chtěl náctiletý na silnici „machrovat“, má smůlu. Auto nepřekročí rychlost 50 km za hodinu. Nesmí se objevit také na dálnici.

„Nevadí mi to, v Praze se stejně víc než padesát jezdit nesmí,“ míní Tobiáš, který týdně najezdí zhruba 500 km.

Výbava

Do vozu si lze objednat veškerou výbavu, jakou najdete v autě pro dospělé. „Hlavní rozdíl je v rychlosti a ve výkonu. Auto jede 45 km za hodinu a výkon je 4 kilowatty, potažmo dnes už 6 kilowattů, protože se trošku změnil zákon, a váha auta je 350 kilo, dnes už 425 kilo, takže nějaký prostor pro výbavu už tam je,“ řekl Novinkám zástupce firmy Chatenet Jiří Škobis. Dodal, že motor je dieselový dvouválec. Záleží ale na výrobci.

Cena

Vůz pro náctileté si nemůže dovolit každý. „Cena startuje na nějakých 330 tisících korun, co se týká našich modelů, ale bez problémů se dostanete například až na milión korun, když si to vybavíte například kůží, ozvučením, LED světly, nezávislým topením atd. Ale samozřejmě konkurenčně se dá dostat na nějakých 200 tisíc bez DPH,“ vysvětlil Škobis.

Přestává být raritou

Takové vozítko se na silnici vídá čím dál tím častěji. Přesný počet aut dovezených od devadesátých let není znám.

„V loňském roce bylo zaregistrováno přes 200 aut všech dovozů, tím myslím i těch, kteří si lidi vozí sami,“ řekl Škobis.

V České republice vůz pro patnáctileté nabízejí firmy Ligier, Aixam a Chatenet. Každá má několik modelů. „Statistika se vydává vždy jednou za půl roku, nejaktuálnější čísla máme tedy k 1. 1. 2017. K tomuto datu bylo v ČR registrováno 262 vozidel značky Ligier, 698 vozidel značky Aixam a 54 vozidel značky Chatenet,” potvrdila Novinkám Sára Raabe z ministerstva dopravy. O rok dříve bylo v ČR registrováno 214 vozidel Ligier, 622 vozidel Aixam a 48 vozidel Chatenet.

Reklama

Výběr článků

Načítám