Hlavní obsah

Jandák: odmítnout blob je ostuda, peníze nejsou problém

– PRAHA
Novinky, jov

Bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) označil za ostudu, že na Letné nevyroste nová budova Národní knihovny (NK) z dílny architekta Jana Kaplického. Odmítl argument, že na blob nejsou peníze. Podle něj by nebyl problém finance během jeho výstavby sehnat.

Článek

"Je ostuda, že knihovna nebude,“ řekl Jandák, který je nyní stínovým ministrem kultury za ČSSD, v úterý na tiskové konferenci. Odmítl argument svého vládního konkurenta Václava Jehličky (KDU-ČSL), že na blob nejsou peníze.

"Myslím, že tady v této zemi je peněz dost,“ uvedl. Připomněl, že například výnos z privatizace pražského letiště může být přes 100 miliard korun. "Ty dvě až tři miliardy by se v průběhu výstavby jistě našly,“ míní. Podle něj v době, kdy byl ministrem, počítala vláda s tím, že blob přijde na čtyři miliardy.

Ježek měl pozemek hned koupit, myslí si Jandák

Exministr přitom označil za chybu, že ředitel NK Vlastimil Ježek nekoupil pozemek pro blob na Letné hned po předběžném schválení prodeje pražským zastupitelstvem na konci března 2006. To mu prý tehdy při setkání dokonce radil. "Kdyby to ten den koupil, tak jsme dnes někde jinde,“ domnívá se Jandák..

Jandák kritzoval návrh přestavět pro účely Národní knihovny budovu pražského Kongresového centra, bývalého Paláce kultury. Ta by podle něj totiž stála čtyři až pět miliard. Stejně tak se mu nelíbí nápad upravit stávající sídlo knihovny - Klementinum. "Je to v zátopové zóně, při pětisetleté vodě by byly zaplaveny sklepy,“ upozornil.

Blob se již stal předmětem politického boje. Bude také tématem před parlamentními volbami v roce 2010. Peníze na jeho výstavbu slibují jak šéf ČSSD Jiří Paroubek, tak předseda lidovců Jiří Čunek. Šéf NK Ježek letos kandiduje právě za KDU-ČSL do Senátu.

Reklama

Související články

Blob: knihovna zvažuje trestní oznámení

Národní knihovna prověří možnost podání trestního oznámení na neznámého pachatele z pražského magistrátu pro hrozící škodu velkého rozsahu v důsledku neplnění...

Výběr článků

Načítám