Hlavní obsah

Jako v Kyrgyzstánu, láteřila Petra Paroubková u soudu s Rathem

Právo, Radim Vaculík
Aktualizováno

Manželka někdejšího premiéra a bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Petra se po dvou hodinách strávených u čtvrtečního hlavního líčení s poslancem Davidem Rathem pustila do ostré kritiky soudu. Průběh jednání považuje za absurdní a skandální, přirovnala ho dokonce k procesům v Kyrgyzstánu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petra Paroubková se přišla podívat na soud s Davidem Rathem a spol.

Článek

Samotného Ratha prý přišla osobně podpořit a chvíli s ním dokonce hovořila. Rovněž připomněla, že je vydavatelkou jeho knihy o celé kauze, kterou nyní opět pošle na pulty českých knihkupectví.

Jiří Paroubek u soudu s Davidem RathemVideo: Novinky

„To, co jsem dnes viděla, je absolutně absurdní. Nikdy jsem nevěřila v jeho (Rathův) nápad, aby se kniha jmenovala Absurdní proces. Že je možné, aby v současné době probíhaly v Čechách soudy jako někde v Kyrgyzstánu, anebo v Zimbabwe,“ uvedla očividně rozhořčená Paroubková.

Potřebovala bych panáka, abych se dostala do pohody, protože jsem nečekala, že tohle je v Čechách možné
Petra Paroubková na margo procesu s Davidem Rathem

Na dotaz Práva, v čem je proces s Rathem absurdní, uvedla, že „třeba v tom, že když (státní zástupce) Jirát pokládá otázky, tak je mu vyhověno, a když je pokládá právní zástupce Davida Ratha, tak je zastavován“.

Paroubkové se také vůbec nelíbila reakce jednoho z přísedících na dotazy obhájce, prý se podle ní „směje, až rudne, a to je absolutně nemyslitelné“.

„To jsem opravdu nikdy nezažila, to je tak skandální, že je na čase přizvat mezinárodní organizace, aby se podívaly, jak to tady u nás probíhá,“ podotkla Paroubková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petra Paroubková kritizovala průběh procesu s Davidem Rathem.

„Mně stačily ty dvě hodiny na to, abych viděla, že tohle není normální. Například tam nebyla přepsána část odposlechů,“ konstatovala Paroubková s tím, že jde tedy o zmanipulovaný proces, který neprobíhá standardně.

„Myslím si, že by každý v této zemi měl mít právo na spravedlivý proces, a toto spravedlivý proces není. Budu se snažit psát na dvě mezinárodní organizace, aby se podívaly na to, co zde probíhá.

Kritika soudce

Nit pak nenechala suchou ani na předsedovi soudního senátu Robertu Pacovském.

„Podívejte se na soudce, jak se tváří, to by mohl rovnou sedět vedle pana Jiráta. Potřebovala bych panáka, abych se dostala do pohody, protože jsem nečekala, že tohle je v Čechách možné,“ zvýšila hlas Paroubková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Manželé paroubkovi na soudu s Davidem Rathem a spol.

Doplnila, že šla také pozdravit Ratha, protože je prý v nouzi potřeba vyjádřit člověku nějakou podporu. V této souvislosti uvedla, že se snaží kontaktovat i jeho rodinu, která to prý odnesla nejvíc. Rathovu možnou vinu či nevinu však odmítla komentovat.

„Drž se,“ řekla při odchodu Rathovy eskorty bývalému hejtmanovi Paroubková, které se rovněž vůbec nelíbí, že jsou Rath, Petr Kott a především Kateřina Pancová stále ve vazbě.

S Rathem si notovala

Před další přestávkou se dostala do blízkosti Ratha a mohli spolu mluvit. Obžalovaný bývalý hejtman se jí svěřil se svým názorem na žalobce Jiráta. „Ten státní zástupce, to je ale divný člověk. Ten je od Bradáčové,“ řekl Rath a Paroubková mu přitakala, že tak absurdní proces nikdy nezažila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám